Škoda Superb: Toto je štvrtá generácia z Bratislavy. Zatiaľ s kamuflážou

Hoci na prebiehajúcom autosalóne v Mníchove ešte Škodu Superb štvrtej generácie neuvidíme, sú tu aspoň nové fotografie maskovaného liftbacku. Bude dlhší aj vyšší. A nešetrí ani na povestnom kufri. Na plug-in hybrid sa ale netešte. Ten ostane výsadou verzie Combi.

04.09.2023 20:00
debata (4)
Zadá sa, že Superb ostane na rozdiel od... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb Liftback - maskované prototypy 2023 Zadá sa, že Superb ostane na rozdiel od sesterského Passatu verný ostrejším líniám. Z pot kamufláže vykúka typická 8-uholníková maska. Napriek tomu má fantasticky nízky koeficient odporu vzduchu Cx len 0,24.

Škoda už toho o novom Superbe čo to prezradila. Mali sme tu fotografie kombi s kamuflážou a finálne snímky interiéru. Teraz však pridáva maskované prototypy liftbacku a množstvo zaujímavých technických informácií. Napríkald o motoroch. Z nich ale vyplýva, že plug-in hybridný pohon s dojazdom viac ako 100 km dostane len Combi. To asi preto, že táto ekologická verzia bude najbližším príbuzným nového Passatu Variant, ktorý s verziou sedan vôbec neráta. Ako vieme, obe novinky budú schádzať z montážnych liniek závodu koncernu VW v Bratislave. Ale pekne po poriadku.

Pozrite si zamaskovaný Superb vo videu

Video

Tak ako Combi, tak aj Liftback medzigeneračne narastie. Na dĺžku bude mať 4 912 mm, čo je o 42 mm viac. Na výšku pribudne 12 mm, takže jeho strecha sa bude nad asfaltom vznášať vo výške 1 481 mm. V kabíne sa to prejaví väčšou rezervou nad hlavou (+ 11 mm) aj väčším priestorom pre nohy zadných cestujúcich (+ 6 mm). Kufor sa opäť „nafúkne“, tentoraz o 20 litrov na konečných 645. Rázvor náprav a šírka ostávajú bez zmien. Napriek zväčšeniu formátu sa podarilo Škode zlepšiť aerodynamiku. Aj vďaka nový kľučkám či zrkadlám klesne koeficient odporu vzduchu Cx na hodnotu len 0,24.

Superb bol už doteraz velikánom, no napriek... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb Liftback - maskované prototypy 2023 Superb bol už doteraz velikánom, no napriek tomu ešte narastie. Do dĺžky o 43 mm na prémiových 4 912. To už zaváňa autami vyššej strednej triedy. Rázvor náprav 2 841 mm ostal bez zmien.
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Čítajte viac Škoda ukázala interiér Kodiaqu a Superbu. Lieči problém Octavie

Palubnú dosku už poznáme a tak len pripomeňme, že digitálny kokpit bude mať uhlopriečku 10 a infotainment až 13-palcov. Najväčšou novinkou je ale premiérový head-up displej a k tomu tri hardvérové ovládače Smart Dials pod centrálnou dotykovou obrazovkou. Slúžiť budú najmä funkciám klimatizácie a audia, pričom ich funkcionalitu si bude môcť vodič prispôsobovať aj podľa vlastných potrieb. Stredný ovládač napríklad môže regulovať hlasitosť rádia, jazdný režim alebo mierku mapy navigácie.

Pod zadným vekom má byť už v základe 645... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb Liftback - maskované prototypy 2023 Pod zadným vekom má byť už v základe 645 litrov, ešte o 20 viac ako v tretej generácii.
Nová Škoda Superb 4. generácie (2023) Čítajte viac Nový Superb už len s mini-maskovaním. Pozrite si prvé fakty a technické detaily

Keďže Superb ráta už len s automatickou prevodovkou DSG, jej volič sa presunie zo stredového tunela na stĺpik riadenia. Tradičné výbavové stupne Ambition a Style po novom nahradil výbavový stupeň Selection, ktorý ďalej dopĺnia úrovne Sportline a vrcholová Laurin&Klement. Každá z týchto úrovní výbavy sa bude mať špecifický dizajn interiéru, vždy však s dôrazom na udržateľné materiály, podobne ako pri elektrickej Škode Enyaq iV.

Palubovka Superbu bude konečne zodpovedať jeho... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Palubovka Superbu bude konečne zodpovedať jeho pozícii. Doteraz išlo len o akýsi derivát lacnejšej Octavie. Najväčšou novinkou je head-up displej a hardvérové ovládače Smart Dials.
Škoda Kamiq - 2023 Čítajte viac Škoda Scala/Kamiq: Facelift prináša dizajnové retuše a viac bezpečnosti

Poznáme aj techniku pod kapotou. Tá je prakticky zhodná s Passatom Variant, až na spomínaný plug-in hybrid. Elektrifikáciu tak bude v Liftbacku reprezentovať 48 V mild-hybrid 1,5 eTSI. Okrem tohto ponúkne Superb dva čisto benzínové motory 2,0 TSI s výkonom 150 alebo 195 kW. Skvelou správou je zachovanie naftových 4-valcov 2,0 TDI s výkonom 110 alebo 142 kW. Najsilnejší benzínový a najsilnejší naftový motor budú spojené štandardne s pohonom 4×4.

Škoda Superb Liftback - maskované prototypy 2023
Škoda Superb Liftback - maskované prototypy 2023
+19Škoda Superb Liftback - maskované prototypy 2023

Premiéra Superbu prebehne začiatkom novembra, teda asi mesiac po tom, čo Škoda odhalí SUV Kodiaq druhej generácie v Berlíne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek