Najväčšia nabíjačka Tesly si pomáha naftou. Mala byť pritom na slnko

Nechceme byť zlomyslení, ale ak Elon Musk tvrdil, že do roku 2017 budú všetky nabíjačky Tesly poháňané slnečnou energiou, je utajovaný naftový generátor na najväčšom značkovom Superchrgeri zlým vtipom.

12.09.2023 12:00
debata (5)
Nabíjacia stanica Harris Ranch sa nachádza na... Foto: SHUTTERSTOCK, Harris Ranch
Harris Ranch - najväčší Supercharger Tesly Nabíjacia stanica Harris Ranch sa nachádza na diaľnici I-5 medzi Los Angeles a San Franciscom. Je na nej až 98 nabíjačiek. Vyzerá krásne, ale skrýva malé špinavé tajomstvo.

Nabíjací hub Harris Ranch je pre majiteľov elektrických Tesiel doslova kultovým bodom. Je to totiž jedna z prvých staníc Supercharger pre elektromobily a dodnes najväčšia. A vraj najväčšia na svete. Napokon, nachádza sa na extrémne frekventovanej diaľnici I-5 medzi Los Angeles a San Franciscom. Táto elektrická „čerpačka“ má až 98 stojanov a je vítanou zastávkou na šesť hodín trvajúcej ceste medzi dvoma najväčšími mestami Kalifornie. Zdĺhavé nabíjanie si môžu majitelia Tesiel skrátiť nakupovaním alebo návštevou reštaurácií. Lenže, tak ako veľa vecí súvisiacich s Teslou, skrýva aj Harris Ranch jedno tajomstvo.

Tesla-Model-3-Highland-Interior Čítajte viac V Tesle je už možné všetko. Aj radenie na strope

Ako prvý o ňom informoval investigatívny novinár Edward Niedermeyer. Zistil, že za stanicou Shell, ktorá je súčasťou tohto odpočinkového bodu, sa nachádza naftový generátor. A asi tušíte k čomu slúži. V špičkách, kedy nabíjačka nestíha pokryť potreby elektromobilistov zo siete, zásobuje Harris Range Supercharger potrebnou elektrinou. V podstate sa to dá chápať, pretože zabezpečiť stabilný výkon nie je ľahké, ale nie v prípade, ak Elon Musk tvrdil, že do roka 2017 budú jeho nabíjacie stanice napíjané výhradne solárnou energiou. Je to ďalší z jeho sľubov, ktoré nesplnil. „Ako náhle prestanete brať Muska za slovo,“ napísal Niedemeyer , „jeho hrdinský obraz vyprchá, a začne sa odhaľovať oveľa temnejšia realita.“

Tesla Čítajte viac Nehorázne. Tesla vytvorila tajný tím na potláčanie sťažností zákazníkov

Samozrejme, Tesla, ktorá nemá ani vlastné PR oddelenie, na Niedemeyerové otázky ani otázky SF Gate ohľadne napájania hubu Harris Ranch nereagovala. Je to jej typický postup. „Jednou zo skutočných tragédií Tesly je podľa môjho osobného názoru miera, do akej boli ľudia s dobrým úmyslom presvedčení, že táto spoločnosť, ktorej poslaním je v skutočnosti generovanie extrémneho bohatstva a to akýmikoľvek prostriedkami, je nejakým spôsobom silou dobra, ktorú treba podporiť. Ako by to bola skutočná nezisková organizácia riadená vyšším poslaním,“ napísal investigatívny novinár pre SF Gate, ktorý má za sebou viacero článkov, odhaľujúcich netransparentné správanie sa Tesly.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Tesla #Supercharger #nabíjanie elektromobilov
Články podľa značiek