Nehorázne. Tesla vytvorila tajný tím na potláčanie sťažností zákazníkov

Americká Tesla sa opäť zviditeľnila v negatívnom svetle. Sťažnosti majiteľov ohľadom dojazdu zametala pod koberec. A to systémovo. Vytvorila na to dokonca tajné pracovisko v Las Vegas.

03.08.2023 16:00
debata (3)
Tesla zámerne preháňa údaje o dojazde svojich... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Tesla zámerne preháňa údaje o dojazde svojich elektromobilov. A ak sa sťažujete, podajú si váš špeciálne školení zamestnanci diverzného tímu.

Viacerí majitelia elektromobilov Tesla nie sú spokojní s dojazdom ich áut. Presnejšie, s rozdielom medzi deklarovaným dojazdom a tým skutočným. Pochopiteľne, Tesla v tom nie je sama, ale na rozdiel od ostatných výrobcov preháňa viac. A ako sa teraz ukázalo, robila to celkom vedome. Podľa agentúry Reuters začala Tesla zveličovať údaje o dojazde už pred rokmi. Vyvinula na to špeciálny softvér s algoritmom, ktorý zobrazoval vo vozidlách „ružové projekcie“ vzdialenosti, ktorú by mali vodiči prejsť s plne nabitou batériou. Keďže sa však chcela vyhnúť situácii, aby kvôli nadhodnoteným dátam, neostali majitelia s vybitou batériou kdesi na okraji cesty, v situácii, keď kapacita batérie klesla pod 50 %, došlo ku korekcii, ktorá dojazd zreálnila. Pre prípad „uviaznutia“ vytvorila Tesla dokonca „bezpečnostnú vyrovnávaciu pamäť“ , ktorá umožňuje vodičom prejsť ešte približne 25 km aj v situácii, ak palubný počítač ukáže nulový dojazd.

Tesla sa ‘zbláznila‘ a zabila dvoch ľudí v Číne

Video
Tesla-Model-3-Autopilot-crash-highway Čítajte viac Teslagate? Z Tesly unikli tajné dokumenty. Sú vraj škandalózne

Smernica na prezentáciu optimistických odhadov dojazdu mala prísť priamo od Elona Muska, povedal agentúre Reuters zdroj oboznámený s touto skutočnosťou. „Elon chcel ukázať dobré čísla dojazdu, keď je batéria plne nabitá. Keď si totiž kúpite auto s dojazdom 350 či 400 míľ, budete sa cítiť dobre,“ dodal nemenovaný zdroj. Za tieto hry s číslami už Tesla začiatkom tohto roka dostala pokutu napríklad od juhokórejských úradov. Americká agentúra pre ochranu životného prostredia EPA od Tesly zas požaduje, aby znížila deklarovaný dojazd, a to už od roku 2020. Zjavne sa tak nedeje. Ukázali to údaje zhromaždené v rokoch 2022 a 2023 z viac ako 8 000 vozidiel Tesla, ktoré monitorovala analytická spoločnosť Recurrent so sídlom v Seattli. Merače dojazdu v Teslách teda stále nezohľadňujú faktory, ktoré môžu skrátiť dojazd až o 50 %, napríklad nízku teplotu okolia.

Tesla - vybité batérie nových áut Čítajte viac Tesla začala dodávať autá s takmer vybitou batériou. Zákazníkov to dosť štve

Nemožno sa čudovať, že mnohí zákazníci sa začali sťažovať na to, že ich vozidlá majú omnoho kratší dojazd, než majú mať. Niektorí sa dokonca domnievali, že ich vozidlo má pravdepodobne nejaký technický problém. Tak sa začali hromadné telefonáty do autorizovaných servisov Tesly, najmä v USA. Automobilka na to zareagovala vskutku nečakaným spôsobom. Vlani v lete vytvorila tajný diverzný tím v Las Vegas, kde boli presmerované reklamácie. Tento tím mal na starosti zabrániť tomu, aby došlo k priamemu kontaktu so zákazníkmi, ktorí mali v pláne navštíviť servis, teda zrušiť čo najviac stretnutí súvisiacich s reklamáciou dojazdu. Tesla tým chcela odľahčiť nápor v servisných strediskách. Nevadský tím takto zamietol týždenne aj stovky sťažností pod koberec.

cybertruck Čítajte viac Tesla vyrobila svoj prvý Cybertruck. Mešká s ním dva roky

Zamestnanci tímu mali po úspešnom odradení zákazníka dokonca v kancelárii udrieť na xylofón, čím vyvolali potlesk od kolegov. Manažéri Tesly tvrdili pracovníkom diverznej skupiny, že Tesle ušetria až 1 000 dolárov za každé zrušené stretnutie. Preto ak máte Teslu, radšej sa nesťažujte. Napokon, vaše auto nie je pokazené, len vaše očakávania sú na základe „marketingu“ Tesly prehnané. Spoločnosť Recurrent tvrdí, že testovala merače dojazdu aj pri iných elektromobiloch, napríklad na Forde Mustang Mach-E, Chevrolete Bolt či na Hyundai Kona, a zistila, že sú oveľa presnejšie. „Tesla navrhovala zámerne merače dojazdu vo svojich autách tak, aby poskytovali agresívne, a nie konzervatívne odhady. To je bod, kde sa Tesla vydala inou cestou ako väčšina ostatných výrobcov automobilov,“ konštatuje vo svojej správe Recurrent.

autopilot1 Čítajte viac Video samoriadiacej Tesly X z roku 2016 je podvod. Potvrdil to insider

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #reklamácie #dojazd elektromobilov
Články podľa značiek