Tesla sa zbláznila. Najhorší volant na svete ponúka za 1 000 dolárov

Trvalo to takmer tri roky, kým Tesla v tichosti priznala prešľap so svojím „revolučným“ volantom Yoke a prestala ho vnucovať zákazníkom. Vymieňa ho za klasický a volant Yoke v podstate zabila cenou.

13.09.2023 14:00
Tesla S Foto:
Volant Yoke pravdepodobne skončí, ale spôsobom typickým pre Teslu, ktorá nemá na to aby priznala porážku.
debata

Spolu s modernizáciou vrcholových modelov S a X sa Tesla vytasila aj s futuristickým volantom Yoke. Zdanlivo pokrokové riešenie, pripomínajúce volant monopostu F1 či „knipel“ lietadla, však vyvolalo vlnu kritiky. Volant v tvare písmena U síce pôsobil ako zo sci-fi filmov, ale nebol spojený s elektronickým riadením steer-by-wire, ako to nedávno predviedla Toyota v elektrickom crossoveri bZ4X. To znamená, že na samotnom riadení nezmenila Tesla vôbec nič. Zmenila len tvar volantu, a to bol problém. Chýbajúca vrchná časť spôsobovala vodičom krušné chvíle napríklad pri prudkom odbočovaní či pri parkovaní. Pri otáčaní nebolo totiž volant za čo chytiť, ruky sa ocitli vo vzduchoprázdne.

Tesla sa ‘zbláznila‘ a zabila dvoch ľudí v Číne

Video
Tesla-Model-3-Highland-Interior Čítajte viac V Tesle je už možné všetko. Aj radenie na strope

V podstate by nešlo o nič dramatické, ak by volant Yoke ponúkala Tesla ako príplatkovú výbavu. Lenže Elon Musk rozhodol, že ho dostanú všetky modernizované modely S a X. Odvtedy sa šírili na sociálnych sieťach videá dokazujúce, že volant Yoke je doslova nebezpečný. Tesla však odolávala s tvrdohlavosťou typickou pre jej šéfa. Až do januára tohto roka. Čo sa asi tak muselo stať, keď americký výrobca elektromobilov zavelil na ústup? Do konfigurátora vrátil klasický volant. Zákazníci si teda mohli vybrať. A nielen to. Tesla dokonca ponúkla možnosť už existujúcim majiteľom, aby si volant Yoke zamenili za normálny v jej servisných strediskách.

Harris Ranch - najväčší Supercharger Tesly Čítajte viac Najväčšia nabíjačka Tesly si pomáha naftou. Mala byť pritom na slnko

Paradoxne, za poplatok 700 dolárov (652 €), hoci by bol zrelý na zvolávaciu akciu, ktorú Tesla nikdy nevyhlásila. Nešťastným majiteľom Tesiel to však neprekážalo. Sklady s bežnými volantmi sa vyprázdnili takmer okamžite. A teraz Tesla oznámila, že volant Yoke bude už len za príplatok 1 000 dolárov. Ktorý šialenec si však priplatí za takýto nezmysel? Je možné, že sa preto časom celkom vytratí z povrchu zemského. Zaradenie volantu Yoke do zoznamu príplatkov za nehoráznu cenu je len spôsobom, ako nepovedať: "Prepáčte, toto bol naozaj tragický omyl.“ To však Elon Musk jednoducho nedokáže. Nie je to tak dávno, čo označoval volant Yoke za cestu vpred, pretože ponúka „lepšiu viditeľnosť“.

Volkswagen-T-Roc R-2022-1600-06 Čítajte viac Tesla Model Y už nie je ani v top 20. Toto je 50 najpredávanejších áut v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Tesla #volant #Tesla X
Články podľa značiek