Umelá inteligencia vytáča vodičov. Už stovky ľudí prišlo o ‘vodičáky‘

Trvalo to dva roky, kým polícia v Queenslande uznala, že kontrolný kamerový systém nepracuje správne. Čo z toho, keď poškodení nemôžu dodnes šoférovať alebo dokonca stratili prácu.

19.09.2023 18:00
Kamera na sledovanie bezpečnostného pásu Foto:
Ako vidieť na snímke z radaru, vodička má zapnutý bezpečnostný pás, ale kamerový systém to nedokázal rozpoznať. Svetlý pás na svetlom oblečení bol pre softvér tvrdým orieškom.
debata (6)

„Radary“ na sledovanie toho, či má vodič bezpečnostné pásy, alebo toho, či telefonuje počas jazdy, sú veľkou módou. No má to aj svoje úskalia, ako sa ukázalo v Austrálii. V Queenslande riešia pomerne veľký škandál, kde prišlo stovky vodičov o vodičské oprávnenie. Samozrejme, na tom by nebolo nič mimoriadne, ak sa dopustili takéhoto protiprávneho konania. Lenže my hovoríme o tých, ktorí pásy zapnuté mali a napriek tomu sa nevyhli šikane zo strany polície. Môžu za to inštalované kamery, ktoré nevyhodnotili správne zachytené snímky. A keďže systém pracuje automaticky, okamžite vodičom strhol trestné body a vystavil im pokuty. Tí, ktorí už nejaké body nazbierali, museli odovzdať aj vodičský preukaz, pretože tento priestupok je v Austrálii považovaný za veľmi vážny.

Vodička kontra policajti na Kysuciach. Zbesilá naháňačka

Video
kolobežka Čítajte viac Kolobežka a e-kolobežka nie je to isté, platia pre ne iné pravidlá. Preto pozor na pokutu

Kamery boli v Queenslande spustené v novembri 2021. Odvtedy udelili chybne trestné body 1 842 vodičom. Z toho 626 bol odobratý „vodičák“ a 43 zahraničným vodičom bolo zakázané šoférovať v Queenslande. Ak by sa jednalo o ojedinelý prípad, dalo by sa to pochopiť, ale takáto chybovosť je naozaj extrémna, čo po dvoch rokoch priznal aj sám minister dopravy Mark Bailey. „Jednoducho povedané, toto sa nikdy nemalo stať. Je mi veľmi ľúto každého človeka, ktorého sa to dotklo,“ povedal Bailey. Ministerstvo teraz rieši, ako dať veci rýchlo do poriadku. Začne ľuďmi, ktorí stratili vodičské oprávnenie. Bailey priznal, že išlo o chybu v programe hneď od začiatku. Kamera napríklad nebola schopná rozoznať svetlý bezpečnostný pás na svetlom oblečení.

Francúzsko - nová dopravná značka Čítajte viac Poznáte túto dopravnú značku? Jej nerešpektovanie stojí až 135 eur

Náprava prichádza v čase, keď vláda Queenslandu minulý mesiac spustila kampaň za bezpečnosť cestnej premávky v hodnote 1,5 milióna dolárov, ktorá sa zameriava na správne používanie bezpečnostných pásov. Zároveň varuje, že vodiči riskujú pokutu vo výške 1 161 dolárov a štyri trestné body za každú nepripútanú osobu v aute. Pochybenie polície a ministerstva dopravy si nenechala ujsť ani tamojšia opozícia. David Crisafulli, šéf opozičného hnutia povedal, že ide o veľkú chybu a že množstvo ľudí, ktorí prišli o vodičské oprávnenia mohli v dôsledku toho prísť aj o prácu a dokonca aj o strechu nad hlavou. „Je to veľký prešľap“, dodal Crisafulli.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #bezpečnostné pásy
Články podľa značiek