Brembo Sensify: Tieto brzdy zmenia svet áut

Nový brzdový systém riadený umelou inteligenciou má spôsobiť najväčšiu revolúciu od čias príchodu ABS. Do výroby už nemá ďaleko. Na prvých autách by sme mali brzdy Sensify uvidieť už o dva roky.

21.09.2023 12:00
debata
Nový brzdový systém Sensify testuje Brembo na... Foto: Brembo
Brembo Sensify - 2022 Nový brzdový systém Sensify testuje Brembo na elektrickej Tesle. Pre elektromobily majú byť totiž ako stvorené.

Talianske Brembo sa pomaly chystá na spustenie výroby revolučných bŕzd Sensify. Označuje ich za najväčší pokrok od čias príchodu protiblokovacieho systému ABS. Nové brzdy kombinujú známy hardvér ako strmene, kotúče a trecie materiály s digitálnou technológiou a umelou inteligenciou. Odstraňujú ale klasické mechanické prepojenie medzi brzdovým pedálom a brzdami a rovnako tiež brzdový valec a zložité hydraulické vedenia. Brzdy budú totiž ovládané elektrickými aktuátormi.

Brzdy Sensify budú ovládané aktuátormi, teda... Foto: Brembo
Brembo Sensify - 2022 Brzdy Sensify budú ovládané aktuátormi, teda plne elektronicky, bez nutnosti mechanického spojenia s brzdovým pedálom. A tiež bez zložitého hydraulického rozvodu.

V porovnaní s dnešnými brzdovými systémami, ktoré využívajú hydraulické strmene, pôsobiace na každé koleso rovnakou silou, budú brzdy Sensify regulovať brzdnú silu individuálne pre každé koleso. A to prediktívne, takže na rozdiel od ABS, ktoré zasahuje až po zablokovaní, by k zablokovaniu nemalo vôbec dôjsť. Rekcie budú okamžité, pretože aktuátory majú rýchlejší reakčný čas ako hydraulika a odstránia sa aj krátke fázy, keď koleso po zásahu klasického ABS chvíľku nebrzdí.

Výhodou je individuálne riadená brzdná sila pre... Foto: Brembo
Brembo - revolučné brzdy Sensify Výhodou je individuálne riadená brzdná sila pre každé z kolies, a to na základe veľkého počtu faktorov. Brzdový pedál bude len zadávať povel.
Brembo - brzdové kotúče Greentive Čítajte viac Brembo: Brzdové kotúče budúcnosti budú ako zrkadlo

Aby to všetko zvládli, budú brzdy Sensify vybavené dvoma výkonnými riadiacimi jednotkami, každou pre jednu z náprav. „Je to nezávislé brzdenie všetkých štyroch kolies za všetkých podmienok a za všetkých okolností,“ povedal šéf výskumu a vývoja Bremba Alessandro Ciotti. „Sensify sú navrhnuté tak, aby boli škálovateľné a vhodné pre všetky segmenty áut.“ Možno ich využiť v čisto elektrickej verzii pri osobných autách alebo v spojení s hydraulickým systémom, napríklad v úžitkových vozidlách.

Brembo Sensify - 2022
Brembo Sensify - 2022
+7Brembo Sensify - 2022

Benefitom je tiež nižšia hmotnosť brzdového systému, až o šesť kilogramov, menšie opotrebenie brzdových platničiek a s tým súvisiaca dlhšia životnosť a menšia servisná starostlivosť, čo bude šetriť prevádzkové náklady. Zvlášť vhodné majú byť brzdy Sensify pre elektromobily. Brembo stále pracuje na dolaďovaní a zmenšení procesorov či aktuátorov. Má na to ešte dva roky. Práve v roku 2025 by sa mali totiž nové brzdy objaviť v sériových autách. V akom aute budú mať premiéru zatiaľ Brembo neprezradilo. Rokuje však s viacerými automobilkami. Pravdepodobne prémiovými, pretože spočiatku bude novinka drahšia.

Brembo osvetlené strmene Čítajte viac Brembo má osvetlené brzdové strmene. Zatiaľ len pre motorky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brzdy #Brembo #Brembo Sensify
Články podľa značiek