BYD Han:‘Čínska Tesla‘ sklamala v losom teste. Má sa ešte čo učiť

Niežeby európske elektromobily excelovali pri prudkom vyhýbacom manévri, ale čínsky sedan BYD Han predviedol naozaj biednu jazdu.

22.09.2023 14:00
debata
Čínsky BYD Han je síce rýchly v priamke, ale... Foto: km77
BYD Han - losí test 2023 Čínsky BYD Han je síce rýchly v priamke, ale prudká zmena smeru v slalome alebo počas losieho testu mu príliš nejde.

Európa sa obáva masívnej ofenzívy čínskych áut. A má čoho, pretože progres tamojších automobiliek je neskutočný. Dohnať však dlhoročné skúsenosti nie je až také ľahké, ako by sa mohlo zdať. Vidieť to aj na výsledku v losom teste čínskeho elektrického sedanu BYD Han, ktorý by rád zaútočil napríklad na Teslu S, nevynímajúc jej najvýkonnejšiu verziu Plaid. Posúďte sami. Luxusný sedan s dĺžkou 4 990 mm a dvojicou elektromotorov má 517 koní a na stovku zrýchľuje za 3,9 sekundy. Lenže výkon nie je všetko.

Suzuki Vitara - losi test 2023 Čítajte viac Suzuki Vitara prekvapila v losom teste. Je lepšia ako mnohé drahšie autá

Do parády si ho vzali španielski experti na losie testy z km77. Hneď na začiatku upozorňujú, že sa mu ťažko hľadajú konkurenti, pretože kým výkonom sa približuje športovo orientovaným elektromobilom ako Porsche Taycan, Audi e-tron GT alebo Mercedes-AMG EQE 43, veľkosťou a pohodlím patrí medzi luxusné limuzíny. Preto už od začiatku testovací jazdci očakávali, že napriek možnosti nastavenia športovej charakteristiky podvozka a riadenia, nebude BYD Han schopný konkurovať spomínaným autám v slalome ani v losom teste. A mali pravdu.

Pozrite si ako sa BYD-u Han darilo v slalome a v losom teste

V slalome si BYD Han vyslúžil prezývku „šialený kôň“, pretože citlivo nastavený pedál akcelerátora znamenal v kombinácii s mohutným krútiacim momentom okamžité zrýchlenie, ktoré znemožnilo plynulú jazdu. Jeho zadná časť doslova „tancovala“. A to sa mohol BYD Han oprieť o asfalt špičkovými pneumatikami Michelin Pilot Sport 4S s profilom 245/45 R19. Nepomohlo, najlepší čas prejazdu bol 23,9 sekundy, čím zaostal napríklad za Taycanom 4S o 2,4 sekundy. Ešte slabšie to bolo pri losom teste.

Porsche Taycan GTS - losí test 2023 Čítajte viac Porsche Taycan zahviezdilo v losom teste. Je lepšie ako ľahučké Alpine A110

Najvyššia rýchlosť, akú sa podarilo jazdcom dosiahnuť pri vyhýbacom manévri bez dotyku kužeľa, bola 70 km/h. To je naozaj slabé, pretože web km77 považuje za dobrý výsledok 77 km/h. Pri každom pokuse o vyššiu rýchlosť nebol BYD Han schopný udržať sa v trajektórii a z trate vyletel alebo aspoň zhodil kužeľ. Na druhej strane experti km77 uznali, že auto nemá zákerné správanie, len pre extrémnu hmotnosť strácajú jeho pneumatiky pri takomto zaťažení potrebnú priľnavosť, čo znamená výraznú nedotáčavosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Losí test #BYD #BYD Han #km77
Články podľa značiek