Manuál za príplatok? V BMW M2 je to realita

Karta sa obracia. Za manuálne prevodovky si budeme čoskoro priplácať. V ostrom BMW M2 je to tak už dnes. A má to logiku.

26.09.2023 12:00
BMW M2 - 2022 Foto:
Pre BMW by bolo najvýhodnejšie manuálnu prevodovku v M2 zrušiť. Výroba týchto verzií je totiž vzhľadom na malý počet drahšia. Neurobilo to z úcty k nadšencom. Tí si však musia priplatiť.
debata (2)

Manuálne prevodovky sú na ústupe. V niektorých modeloch ich už ani nedostanete. Spomeňme len príklady za posledný mesiac – VW Tiguan, VW Passat či očakávané Škody Kodiaq a Superb. Klasický manuál si totiž nerozumie s elektrifikáciou ani asistenčnými systémami. A čím budú prísnejšie emisné a bezpečnostné normy, tým menší priestor dostanú. Čo je však šokujúce, vyzerá to tak, že za manuál si dokonca priplatíme. Hoci celé desaťročia to bolo presne naopak. Aj tu máme dobrý príklad – BMW M2.

BMW M2 - 2022 Čítajte viac BMW M2: Šesťvalec, manuál aj zadný náhon. Toto auto nás vracia do zlatých čias

Ak si preštudujete cenník, zistíte, že za manuálnu prevodovku v tomto pekelne ostrom kupé si mníchovská automobilka účtuje 483 eur. Prečo je to však tak? S odpoveďou prichádza šéf divízie BMW Frank van Meel v rozhovore pre Car Throttle. „Manuálna prevodovka pre nás predstavuje viac práce a úsilia. Navyše je manuál pomalší, vedie k vyššej spotrebe paliva a niekedy aj k nižšej maximálnej rýchlosti, takže z technického hľadiska nedáva žiaden zmysel,“ vysvetľuje Meel. „Je to pre nás ale dedičstvo, ktoré chceme uchovať a krok smerom k zákazníkom, ktorí ho chcú.“

BMW M2 - 2022 Čítajte viac BMW M bojuje za manuálne prevodovky. Ostanú, kým sa dá

BMW M argumentuje, že stále je tu skupina, ktorá napriek nevýhodám manuálov vraví: „Chceme jazdiť na beštii a chceme ukázať, že to vieme a potrebujeme k tomu manuálnu prevodovku.“ A keďže ich nie je zďaleka toľko ako tých, ktorí preferujú automat, má BMW na verzie s manuálom zvýšené náklady. Na druhej strane je však pravda, že napríklad na Novom Zélande je manuálna prevodovka v M2 bez príplatku. Obe verzie stoja rovnako. A takú Toyotu Supra, čo je súrodenec BMW Z4, dostanete s manuálom lacnejšie ako s automatom. Hioci jej zavedenie si vyžiadalo nákladné úpravy stredovej konzoly.

BMW M2 - 2022
BMW M2 - 2022
+53BMW M2 - 2022

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M2 #manuálna prevodovka
Články podľa značiek