Nielen Čína. Na európsky trh si už brúsi zuby aj vietnamský VinFast

Automobilka kráľa cestovín chce na vybrané európske trhy vstúpiť ešte do konca roka.

20.11.2023 13:29
VF9 Vin Fast1 Foto:
Aktuálne portfólio vietnamskej automobilky VinFast.
debata (8)

O ambicióznej vietnamskej automobilke VinFast, vlastnej jedným z najbohatších mužov krajiny, miliardárom Pham Nhat Vuongom, sme písali už viackrát. Naposledy takmer presne pred rokom, keď sa pochválil smelými plánmi vyrábať milión áut ročne a vybudovať fabriku v Európe.

Aby sme boli presní – cieľom vietnamskej automobilky je do roku 2027 predávať globálne milión áut. Len pre zaujímavosť – za niečo vyše jednu dekádu chce dosiahnuť to, čo sa Volvu nepodarilo za 95 rokov. V Európe chcela už v roku 2022 predávať dve elektrické SUV, modely VF8 a VF9, ktoré navrhlo známe dizajnérske štúdio Pininfarina. Ak vás zaujímajú, viac sme o nich písali v tomto článku:

vinfast Čítajte viac VinFast: Európu chce dobyť vietnamská automobilka. Dizajn navrhli Taliani!

Ani jeden z nich sa však v uplynulom roku do Európy nedostal, pretože VinFast bol nútený pôvodne plánované zahájenie európskeho predaja v druhej polovici roku 2022 odložiť kvôli nedostatku niektorých komponentov, najmä polovodičov. Teraz je však už situácia iná. VinfFast by chcel svoje prvé elektromobily do Európy dodať po získaní príslušných povolení od únijných regulačných orgánov v štvrtom kvartáli tohto roku.

A nepôjde na začiatok o málo áut. Malo by ísť predbežne o približne 3 000 crossoverov VF8, ktoré budú smerovať do Francúzska, Nemecka, Holandska a zrejme aj do Izraela. Pre agentúru Reuters to potvrdil zdroj priamo z prostredia automobilky, ktorý však nechce byť menovaný. V roku 2024 by sa na európsky trh mali dostať aj modely VF6, VF7 a VF9.

Ak sa to naplní, Európa by sa tento rok stala pre VinFast najväčším zámorským trhom. Spoločnosť dodala začiatkom tohto roka približne 2 100 elektro­mobilov do Spojených štátov, u recenzentov sa stretli s vlažným prijatím.

VinFast si pre vstup do Európy vybral pomerne komplikované obdobie, keď Európska únia začína vyšetrovanie čínskych dotácií pre elektrické vozidlá v obavách, že trh zaplaví lacný dovoz z Číny. Viac sme o téme písali napríklad v tomto článku:

IAA mobility 2023 - fotenie čínskych áut Čítajte viac Francúzi už ‘zatrhli‘ dotácie na čínske elektromobily. Urobili to rafinovane

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #VinFast #vietnamská automobilka
Články podľa značiek