Baby Lunar Cruiser: Dizajnéri Toyoty oslavujú ‘lunochodom‘

Je to presne 50 rokov, keď Toyota založila v Kalifornii svoje dizajnové centrum. Toto je jeho posledný „úlet“

09.10.2023 18:00
debata
Baby Lunar Cruiser netají  inšpiráciu... Foto: Toyota
Toyota Baby Lunar Cruiser Concept - 2023 Baby Lunar Cruiser netají inšpiráciu legendárnym Land Cruiserom (40), ktorý sa vo viacerých sériách vyrábal od začiatku šesťdesiatych rokov až do roku 2021.

V roku 1973 založila Toyota v Kalifornii dizajnérske štúdio CALTY, prvé mimo Japonska. Odvtedy je centrom kreativity tejto automobilky. Malo vždy voľné ruky a tak z neho vzišli odvážne štúdie ako športové kupé MX-1 alebo MX-2, návrh novej Supry či kreácia na tému Land Cruiseru. A hoci sa do výroby tieto autá nikdy nedostali, CALTY celé desaťročia ovplyvňovalo svojou nespútanosťou dizajnový jazyk Toyoty. Potvrdzuje to aj najnovší voľnomyšlienkársky koncept.

Tak ako sa na „lunochod“ patrí, má aj Baby... Foto: Toyota
Toyota Baby Lunar Cruiser Concept - 2023 Tak ako sa na „lunochod“ patrí, má aj Baby Lunar Cruiser bezvzduchové pneumatiky a veľkú presklenú kabínu.
Toyota Land Cruiser - 2023 Čítajte viac Toyota Land Cruiser: Toto je nová generácia. Spomínať bude na tie pôvodné

Baby Lunar Cruiser vznikol práve pri príležitosti 50 výročia centra. Tento drsný off-road spája odkaz pôvodného Land Cruiseru zo sedemdesiatych rokov s prvkami skutočného lunárneho vozidla, ktoré vyvíja Toyota pre japonskú vesmírnu agentúru JAXA. Preto neprekvapí, že BLC dostalo bezvzduchové pneumatiky, kolesá s vlastnými elektromotormi a presklenú kabínu, zabezpečujúcu „astronautom“ dokonalý výhľad. Nechýba ani panoramatický displej s rozšírenou realitou. Naoapk, volant by ste tu hľadali márne.

Volant nahrádza Baby Lunar Cruiser ovládacou... Foto: Toyota
Toyota Baby Lunar Cruiser Concept - 2023 Volant nahrádza Baby Lunar Cruiser ovládacou pákou. Nechýba ani obrí displej a rozšírená realita.
Mahle - motor na čpavok Čítajte viac Zachráni čpavok spaľovacie motory? Toyota a GAC na tom už pracujú

S výrobou BLC sa samozrejme neráta. Je len oslavu tvorivosti kalifornskej pobočky Toyoty, ktorej centrála dovolila snívať vždy viac ako iným štúdiám. Aj preto sa v tejto dielni zrodil úžasný koncept LF-LC, z ktorého sa stal v roku 2018 fascinujúci Lexus LC500, alebo koncept FT-1, ktorý dnes poznáme ako novú Toyotu Supra. „Už žiadne nudné autá“, to je heslo bývalého šéfa Toyoty Akiu Toyody, pre ktoré mali v kalifornskej pobočke obzvlášť veľké porozumenie.

Toyota Baby Lunar Cruiser Concept - 2023
Toyota Baby Lunar Cruiser Concept - 2023
+4Toyota Baby Lunar Cruiser Concept - 2023
Toyota Mirai Čítajte viac Toyota vyvíja tretiu generáciu palivových článkov. Dojazd predĺžia až o 20 %

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Concept #koncept #Toyota Land Cruiser #Toyota Baby Lunar Cruiser
Články podľa značiek