Tyre Reviews: Nezávislý test preveril 11 zimných pneumatík. Prémiové nesklamali

Obdobie prezúvania letných plášťov na zimné sa nekompromisne blíži. Kto sa nespolieha na celoročné pneumatiky, musí si vybrať zimné, no dôležité je zohľadniť, v akých podmienkach počas zimy prevažne jazdí a podľa toho si zvoliť model s najlepšími vlastnosťami.

16.10.2023 06:00
debata
Metodika sa skladala z piatich oblastí, ktoré... Foto: Tyre Reviews
Test zimných pneumatík - Tyre Reviews 2019 Metodika sa skladala z piatich oblastí, ktoré sa podieľali na výslednom skóre rôznou váhou.

Webový portál Tyre Reviews zhromažďuje nezávislé testy a hodnotenia rôznych typov a značiek pneumatík, ktoré majú motoristom poskytnúť dôležité informácie a poznatky a uľahčiť im tak výber. Britský expert Jonathan Benson otestoval jedenásť zimných pneumatík, ktoré patria medzi najpredávanejšie a na základe výsledkov zostavil poradie od najlepšej po najhoršiu.

Okrem toho sa rozhodol v rovnakých podmienkach otestovať aj jednu celoročnú a jednu letnú pneumatiku, aby sa ukázali rozdiely v jednotlivých disciplínach. Značka Hankook teda mala trojnásobné zastúpenie – okrem zimnej Winter i cept evo3 aj celoročnú Kinergy 4S2 a letnú Ventus Prime 4.

ADAC - test zimných pneumatík 2023 Čítajte aj ADAC: Test zimných gúm na Octaviu má sklamanie. Od Kormoranu ruky preč

Metodika sa skladala z piatich oblastí, ktoré sa podieľali na výslednom skóre rôznou váhou. Správanie sa na suchu tvorilo 20 %, na morku 35 %, na snehu 30 %, komfort 5 % a hodnota 10 %. Jazdnými disciplínami boli brzdenie, ovládateľnosť, aquaplaning a trakcia na snehu. Maximálne skóre v každej disciplíne bolo 100 % a priemer z jednotlivých disciplín predstavuje finálne skóre určujúce konečné poradie.

Testovaným rozmerom pneumatík bol 225/45 R18, ktorý sa často objavuje na autách nižšej strednej a strednej triedy, ako aj na kompaktných SUV. Na prvom mieste skončili s identickým skóre dve prémiové pneumatiky, a to Michelin Pilot Alpin 5 a Bridgestone Blizzak LM005. Napriek zhode v celkovom skóre, Michelin dosiahol lepšie výsledky na snehu a Bridgstone zas na mokrom povrchu. Tesne za spomínanou dvojicou sa umiestnil ďalší prémiový plášť, a to Continental WinterContact TS 870 P.

ADAC - test zimných pneumatík 2023 Čítajte aj ADAC: Toto je prvý megatest zimných pneumatík. Dvom sa vyhnite oblúkom

Prekvapením bolo zistenie, že celoročná pneumatika Hankook Kinergy 4S2 sa takmer vyrovnala zimnej Hankook Winter i cept evo3. Prekonala tým ďalších siedmich konkurentov a dokázala, že sa vlastnosťami približuje k tradičným zimným plášťom. Na opačnom konci poradia pochopiteľne nájdeme spomínanú letnú pneumatiku Hankook Ventus Prime 4, ktorá sa dokáže zimným vyrovnať len na suchom a na mokrom povrchu. Najhoršou zimnou pneumatiku bola Leao Winter Defender UHP, ktorá zaostávala vo všetkých aspektoch za ostatnou testovanou konkurenciou.

Na ďalšej strane uvádzame poradie jedenástich testovaných zimných pneumatík aj s ich celkovým skóre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #zimné pneumatiky #zimné prezúvanie #Tyre Reviews
Články podľa značiek