Volvo EM90: Unikli snímky najškaredšieho Volva

Nevšedné elektrické MPV má premiéru naplánovanú až na 12. novembra, no my si ho môžeme pozrieť už dnes. Príchod do Európy je neistý. Aj tak by sa tu asi nepáčilo.

19.10.2023 18:00
debata (1)
Na dizajn historicky prvého Volva v triede MPV... Foto: Volvo
Volvo EM90 - uniknuté snímky 2023 Na dizajn historicky prvého Volva v triede MPV si budeme musieť chvíľu zvykať. Jeho cieľom je zaútočiť najmä na čínskych konkurentov, akými sú Lexus LM alebo Buick GL8. Do Európy sa tento elektromobil pravdepodobne nechystá.

Volvo je čoraz viac čínske. Napokon, patrí pod krídla gigantu Geely. Tak ako Lotus, Smart či Polestar. Aj preto sa postupne mení. A keďže miliardový čínsky trh si pýta iné autá ako Európa či USA, vstupuje do nových vôd. Čoskoro sa jeho logo objaví na tom najmenej pravdepodobnom aute, aké si viete predstaviť. Ide totiž o MPV. Vôbec prvé v jeho histórii. Ak si však myslíte, že Volvo pácha „samovraždu“, keďže táto kategória áut je u nás minulosťou, nie je to tak. Pravých MPV síce ubúda, ale ich úlohu začínajú zastupovať luxusné dodávky. Spomeňme triedu V od Mercedesu-Benz, Multivan od Volkswagenu, nový Hyundai Staria, Kiu Carnival Hi-Limousine či dokonca novučičký Lexus LM. Presne tam mieri Volvo so svojou novinkou s označením EM90.

Zeekr X - 2023 Čítajte viac Zeekr X: Začnime sa báť. Číňania predstavili ďalšie krásne elektro

Veľa práce s ním mať nebude, pretože vďaka príslušnosti ku Geely využije čínsku platformu SEA 2 (Sustainable Experience Architecture 2), ktorú v rámci Geely využívajú aj Lotus Eletre alebo Polestar 5. Teda prémiové a poriadne výkonné elektromobily. V podstate pôjde o derivát už známeho prémiového čínskeho MPV Zeekr 009. Táto nová značka tiež spadá pod krídla Geely. Premiéra novinky je naplánovaná na 12. novembra, no vďaka úniku snímok z čínskeho homologizačného úradu si ju môžeme pozrieť už dnes. Na dizajn z dielne značky, známej najmä rodinnými kombi a SUV, si asi budeme musieť chvíľu zvykať, ale netrápte sa. Domovinou EM90 má byť Čína a možno USA. Už na prvý pohľad je jasné, že ide o elektromobil. Predná maska je totiž uzavretá.

Hranaté tvary sú zárukou obrovského vnútorného... Foto: Volvo
Volvo EM90 - uniknuté snímky 2023 Hranaté tvary sú zárukou obrovského vnútorného priestoru.

O technike veľa nevieme, no vychádzať môžeme z informácií o jeho blízkom čínskom súrodencovi. Čínske dvojča je 5 209 mm dlhé, 2 024 mm široké a 1 867 mm vysoké. Rázvor má 3 205 milimetrov. Hmotnosť je 2,8 tony. Interiér má šesť sedadiel rozdelených do troch radov a usporiadaných v konfigurácii 2 + 2 + 2. EM90 má navyše priniesť pohodlie švédskej obývačky a prémiovú kvalitu použitých materiálov. Výroba bude situovaná v Číne, napokon, z čínskych liniek schádzajú aj dnešné veľké Volvá. A Volvo EM90 nebude jediným Volvom na čínskych základoch. Podobne je to s jeho nedávno predstaveným malým elektromobilom EX30, ktorý zdieľa techniku so Smartom 1, Polestarom 4 alebo Zeekr X.

Zeekr 009 Čítajte viac Zeekr: Čínska prémiová značka mieri do Európy. Chystá až šesť modelov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #MPV #elektromobily #Geely #Volvo EM90
Články podľa značiek