Škoda Superb: Toto je štvrtá generácia. Liftback aj Combi

Už len týždeň nás delí od premiéry štvrtej generácie vlajkovej lode Škody. Superb predstaví ako liftback aj ako kombi. A zdá sa, že dizajnom zaujme viac ako nový Passat.

25.10.2023 18:00
debata
Nový Superb prinesie niektoré prvky nového... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - skica 2023 Nový Superb prinesie niektoré prvky nového dizajnového jazyka Modern Solid. Ale aj moderné svetlá s technológiou Matrix LED.

Kým Volkswagen sa hrnie naplno do novej elektrickej éry a autá so spaľovacími motormi už len takpovediac udržiava pri živote, v Škode na klasiku rozhodne nezanevreli. Dôkazom je nielen nedávno predstavené SUV Kodiaq druhej generácie, ale aj nový Superb, na ktorom si dali v Mladej Boleslavi naozaj záležať. Superb nebude len doplnkom, tak ako je to v prípade nového Passatu, z ktorého ostalo v ponuke už len kombi Variant, pretože sedan zastúpi elektrický VW ID.7. Superb dostane obe karosárske verzie a na ich dizajne sa rozhodne nešetrilo. Potvrdzujú to prvé oficiálne skice, ktoré zverejňuje Škoda len týždeň pred svetovou premiérou.

Škoda Octavia Pro - 2021 Čítajte viac Kedy dorazia nové Škody? Čoskoro uvidíme Superb, Kodiaq, dokonca aj Octaviu

Kým Passat už neprináša žiadne nové štylistické nápady, Superb prichádza s prvkami nového dizajnového jazyka Modern Solid. „Superb tradične formoval dizajnový jazyk značky Škoda a štvrtá generácia modelu v tom bude pokračovať. Vzhľad modelu charakterizujú ostro rezané línie, jasne definované a dynamické proporcie a tiež moderný skulpturálny a kryštalický štýl,“ povedal na konto novinky šéfdizajnér Škody Oliver Stefani. Elegancii napomôžu väčšie rozmery. Novinka bude až o 43 mm dlhšia, čo znamená celkových 4 912 mm, takmer na hranici modelov vyššej strednej triedy. V kufri bude mať liftback 645 litrov, ešte o 20 viac ako doposiaľ.

Škoda Muzeum: Aké poklady ukrýva?

Video
Superb bol už v súčasnosti velikánom triedy, no... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb Combi - skica 2023 Superb bol už v súčasnosti velikánom triedy, no napriek tomu ešte narastie. Do dĺžky o 43 mm na prémiových 4 912. To už zaváňa autami vyššej strednej triedy. Platí to aj pre Combi.

Vpredu vidíme typickú 8-uholníkovú masku s novými svetlami s technológiou Matrix LED. Z profilu zaujme ostrý prelis, ktorý si na rozdiel od Kodiaqu Superb zachová. Podobne ako oddelené zadné svetlá. Najväčšou novinkou interiéru je premiestnenie voliča prevodovky na stĺpik riadenia, keďže Superb už nepočíta s manuálnou prevodovkou, a tiež trojica kruhových ovládačov Smart Dials s prepínateľnou funkcionalitou. Škoda tiež sľubuje head-up displej, digitálny kokpit s uhlopriečku 10 palcov a 13-palcový infotainment. Tradičné výbavové stupne Ambition a Style po novom nahradil výbavový stupeň Selection, ktorý ďalej doplnia úrovne Sportline a vrcholová Laurin&Klement.

Škoda Kodiaq a Superb - testovací program 2023 Čítajte viac Škody Superb a Kodiaq už majú 40 rokov. Pritom ešte nie sú v predaji

Poznáme aj techniku pod kapotou. Tá je prakticky zhodná s Passatom. Superb ponúkne dva čisto benzínové motory 2,0 TSI s výkonom 150 alebo 195 kW. Skvelou správou je zachovanie naftových 4-valcov 2,0 TDI s výkonom 110 alebo 142 kW. Najsilnejší benzínový a najsilnejší naftový motor budú spojené štandardne s pohonom 4 × 4. Elektrifikáciu bude reprezentovať 48 V mild-hybrid 1,5 eTSI. Kombi doplní zostavu motorov o plug-in hybrid 1,5 TSI iV s dojazdom až 100 km, keďže kapacita batérie vzrástla z pôvodných 12,7 až na 25,7 kWh. Škoda okrem toho zvýšila aj maximálny nabíjací výkon. Striedavým prúdom z z 3,6 kW na 11 kW, a jednosmerným na až na 50 kW, čo urýchli nabíjanie.

Škoda Superb - skica 2023
Škoda Superb Combi - skica 2023
+1Škoda Superb Combi - skica 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #Škoda Superb Combi
Články podľa značiek