Škody Superb a Kodiaq už majú 40 rokov. Pritom ešte nie sú v predaji

Škoda oznámila, že jej najočakávanejšie tohtoročné novinky dokončili náročný testovací program. Najazdili viac ako jeden milión „ťažkých“ kilometrov. V reálnom živote by ste na to potrebovali 40 rokov.

21.09.2023 18:00
debata (1)
Superb aj Kodiaq si vyskúšali tuhé mrazy za... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq a Superb - testovací program 2023 Superb aj Kodiaq si vyskúšali tuhé mrazy za polárnym kruhom aj peklo v púšti.

Už len pár týždňov nás delí od dvoch kľúčových tohtoročných noviniek Škody. Druhá generácia Kodiaqu sa predstaví 4. októbra v Berlíne a štvrtá generácia Superbu zas druhého novembra v Prahe. Škoda o nich prezradila už prakticky všetko, až na finálny dizajn. Teraz sa preto snaží pritiahnuť pozornosť informáciami o testovacom programe, ktorým obe novinky prešli. Nemali to naozaj ľahké. Superb aj Kodiaq si museli „odkrútiť“ náročné kilometre severne od polárneho kruhu pri teplotách –30 stupňov Celzia aj 50-stupňové peklo v arizonskej púšti. Celkovo najazdili viac ako milión kilometrov, pričom testovací program simuloval 40 rokov prevádzky!

Pozrite sa, ako prebiehal testovací program Superbu a Kodiaqa

Video
Škoda Superb Liftback - maskované prototypy 2023 Čítajte viac Škoda Superb: Toto je štvrtá generácia z Bratislavy. Zatiaľ s kamuflážou

Okrem toho nechala Škoda ťahať Superb aj Kodiaq prívesy na vysokohorskom alpskom priesmyku Grossglockner a testovala rôzne nabíjacie infraštruktúry pre plug-in hybridné varianty. Novinky sa nevyhli ani testom odolnosti materiálov na skúšobných zariadeniach a v laboratóriách. „Pred spustením sériovej výroby posudzujeme všetkých približne 7 000 komponentov. Naše prísne testovacie programy poskytujú presné údaje o odolnosti, životnosti a celkovej kvalite každého dielu. Z týchto extrémnych testov získavame poznatky o faktoroch, ako je tepelná odolnosť a dokonca aj stabilita lakov a povrchových úprav,“ vysvetlil Florian Weymar, vedúci oddelenia kvality.

Oba modely museli zvládnuť ťahanie prívesu cez... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq a Superb - testovací program 2023 Oba modely museli zvládnuť ťahanie prívesu cez horský priesmyk Grossglockner.
Škoda Kodiaq - 2023 Čítajte viac Škoda Kodiaq: Vieme o nej takmer všetko. Na manuál zabudnite

Zatiaľ čo prvé virtuálne testy nového modelu sa začali zhruba pred štyrmi rokmi, reálne jazdy sa rozbehli o dva roky neskôr. Dôkladne preverili celkovú kvalitu a odolnosť vozidla – od podvozku a karosérie až po pohonné a elektrické systémy, ktoré musia fungovať aj v tých najnáročnejších podmienkach. Okrem toho sa na špeciálnych skúšobných zariadeniach a v laboratóriu testovali mnohé jednotlivé komponenty a celé zostavy ako napríklad nový systém tlmičov DCC Pro alebo nové svetlá Top LED Matrix. Po úspešnom absolvovaní testov sú teraz oba modelové rady pripravené na svoje svetové premiéry.

Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Čítajte viac Škoda ukázala interiér Kodiaqu a Superbu. Lieči problém Octavie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek