Na dostatok nabíjačiek si ešte počkáme. Chýbajú najmä na diaľnici

Elektromobil je na Slovensku možné nabiť takmer na 1 750 verejných nabíjacích bodoch vo vyše 700 lokalitách. Na prvý pohľad to možno znie dobre, no stále to nestačí. Za Európou extrémne zaostávame.

26.10.2023 12:00
debata (3)
Za posledný rok vzrástol počet nabíjacích bodov... Foto: ZSE
Nabíjacia stanica - ZSE 350 kW Za posledný rok vzrástol počet nabíjacích bodov pre elektromobily na Slovensku o 33 %. Vo vyspelých európskych krajinách však výstavba nabíjačiek rastie exponencionálne.

Napriek približne tretinovému medziročnému rastu tempo výstavby verejných nabíjacích bodov na Slovensku za európskym priemerom zaostáva, konštatuje správa Slovenská asociácia pre elektromobilitu SEVA. Ku koncu tretieho štvrťroka 2023 bolo na Slovensku nainštalovaných 1 748 nabíjacích bodov (konektorov) v 724 lokalitách, čo predstavuje medziročný nárast o 33 % v počte konektorov a 30 % v počte lokalít. Najväčší problém s dostupnosťou vysokovýkonnej nabíjacej infraštruktúry máme v blízkosti medzinárodných cestných koridorov.

Elektromobily sú aj o mentálnom nastavení – pre niekoho nabíjanie trvá poldruha sekundy

Video

„Zaznamenali sme pozitívny trend v rozvoji nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily, ktorému pomáhajú aj výzvy z Plánu obnovy a odolnosti pre samosprávy a právnické osoby, ale nemôžeme si dovoliť zaspať na vavrínoch ani poľaviť v tempe výstavby. Kým v niektorých západných krajinách je nárast počtu nabíjačiek exponenciálny, my pridávame nové lokality len veľmi pozvoľna," konštatuje Patrik Križanský, riaditeľ SEVA.

SEVA - nabíjačky na elektromobily Foto: SEVA
SEVA - nabíjačky na elektromobily SEVA - nabíjačky na elektromobily
Ford F-150 Lightning - 2022 Čítajte viac Rýchle nabíjanie ‘zabíja‘ batérie. Potvrdzuje to najnovšia štúdia

Dve tretiny všetkých nabíjacích bodov (1 155) patria pritom do kategórie AC s výkonom do 22 kW. Ďalších 434 bodov poskytuje rýchlejšie nabíjanie s výkonom 50 kW na jednosmerný prúd (DC). Ultrarýchlych DC bodov s výkonom 150+ kW eviduje združenie SEVA iba 127 a s výkonom 350 kW a vyšším, len 32. Lokality sú relatívne rovnomerne rozdelené po celom Slovensku, len pokiaľ čísla vnímame z pohľadu vyšších územných celkov. Stále totiž platí, že kým napríklad v krajských mestách je možností pre nabíjanie pomerne dosť, v odľahlejších oblastiach Slovenska verejné nabíjacie body takmer neexistujú.

SEVA - nabíjačky na elektromobily Foto: SEVA
SEVA - nabíjačky na elektromobily SEVA - nabíjačky na elektromobily
Storedot - samoopraviteľná batéria Čítajte viac Ultrarýchle nabíjanie má byť realitou budúci rok. 160 km za 10 minút!

V pokrytí infraštruktúrou o niečo vyčnieva Bratislavský kraj (21 % všetkých lokalít), čo je prirodzené, keďže je tu registrovaný aj najvyšší počet elektromobilov. Nasleduje Prešovský a Košický samosprávny kraj (14 %, resp. 13 %), Nitriansky a Žilinský kraj (oba po 11 %) a napokon Trenčiansky, Banskobystrický a Trnavský (všetky po 10 %). „Problém vnímame najmä v dostupnosti ultrarýchlej nabíjacej infraštruktúry popri diaľniciach. Ak chceme znížiť objem emisií z cestnej dopravy, musíme vybudovať kapacity pre nabíjanie na hlavných ťahoch,“ upozorňuje Križanský. „Je preto nevyhnutné, aby sme sa sústredili na rýchlejšiu výstavbu nabíjacích staníc, najmä v kritických oblastiach, akými sú diaľničné koridory".

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nabíjačky #nabíjanie elektromobilov #verejné nabíjačky
Články podľa značiek