V USA objavili neskutočný VW Beetle. Čas v ňom zamrzol v roku 1964

Vyrobených ich bolo viac ako 21,5 milióna kusov. Takýto Chrobák ale nezoženiete ani v múzeu. Je to časová kapsula. Za takmer 60 rokov takmer nevidel denné svetlo a na tachometri má len 35 kilometrov. Cena je ohromujúca.

27.10.2023 18:00
debata
Na tomto Volkswagene Beetle z roku 1964 je... Foto: Classiccras.com
VW Beetle - 1964 Na tomto Volkswagene Beetle z roku 1964 je všetko dokonalé. Akoby práve zišiel z výrobnej linky. Americká verzia je navyše vybavená parádnymi chrómovými nárazníkmi a pneumatikami s módnymi bielymi pásmi.

Osud tohto auta je naozaj nezvyčajný. V roku 1964 si ho kúpil Američan Rudi Zwarich. Na rozdiel od ostatných majiteľov s ním ale nikdy nejazdil. Zavrel ho rovno do suchej garáže a prikryl plachtou. Dokonca naň nikdy nenamontoval ani príslušenstvo, ako spätné zrkadlá, stierače alebo puklice kolies. Všetko nechal zabalené v originálnych obaloch od predajcu. Auto nikdy prihlásil na značky. Nebolo by na tom nič zvláštne, ak by sa jednalo o dobové Ferrari alebo Chevrolet Corvetta. Už vtedy sa dalo vycítiť, že tieto autá môžu byť investičnou príležitosťou a že ich ceny budú len a len rásť. Ale zakonzervovať VW Chrobák, z ktorého vzniklo nakoniec viac ako 21,5 milióna kusov, sa zdá byť čírim bláznovstvom.

Interiér snáď ešte vonia novotou. Len otočiť... Foto: Classiccras.com
VW Beetle - 1964 Interiér snáď ešte vonia novotou. Len otočiť kľúčikom v spínacej skrinke. K luxusným prvkom patrí autorádio a kožené čalúnenie.
Škoda 1000 MBG - 1967 Čítajte viac Škoda 1000 MBG: Na predaj je unikátna tisícka. Jazdí ich len zopár

Veď aj po amerických cestách ich jazdili státisíce. Chrobák bol lacný a dovoliť si ho mohol takmer každý. Ešte paradoxnejší je tento príbeh v tom, že hoci Rudy nikdy neplánoval šoférovať, trval pri kúpe na čiernej farbe, pneumatikách s bielymi pásmi a na ročníku 1964, pretože modelový rok 1965 prišiel so zaobleným čelným oknom a zmenami na podvozku, ktoré sa mu nepáčili. Po dvoch rokoch vymenil Chrobák garáž. Rudi ho presťahoval k priateľovi, kde auto nakoniec prežilo aj jeho samotného a ostalo zabudnuté až do roku 2016. O znovu­objavenie sa dva roky po Ridiho smrti postaral dedič z Oregonu, ktorý je jeho súčasným majiteľom. A práve sa ho rozhodol predať.

Motor má za sebou po šiestich dekádach len 35... Foto: Classiccras.com
VW Beetle - 1964 Motor má za sebou po šiestich dekádach len 35 km jazdy. To je naozaj vzdialenosť potrebná len na cestu od predajcu do garáže.
Škoda Forman - 1994 Čítajte viac Túto Škodu Forman vydražili v USA. Tipnete si za koľko?

Tvrdí, že hoci v múzeách ako v múzeu Porsche v Stuttgarte, Volkswagenu vo Wolfsburgu či múzeu prototypov v Hamburgu sú úžasné exempláre Chrobákov, takýto nikde nemajú. Minimálne je to ten najzachovalejší Beetle z roku 1964, v ktorom bolo vyrobených presne 948 370 kusov. Priložená fotodokumentácia to len potvrdzuje. Na tachometri je 24 míľ, teda 35 kilometrov, čierny lak a chróm sú v dokonalom stave a interiér snáď ešte vonia novotou. Je to fascinujúci pohľad. Vzadu uložený vzduchom chladený boxer má byť plne funkčný. Namontovať bude treba len novú batériu, ani tu Rudi do auta nikdy nedal. Lenže oregonský predajca si svoj poklad cení na 290 000 dolárov, čo je skutočný extrém. Za tieto peniaze si totiž môžete dopriať aj dobové a oveľa vzácnejšie Porsche 911 a vlastne množstvo iných áut snov.

VW Beetle - 1964
VW Beetle - 1964
+27VW Beetle - 1964

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Veterán #VW #VW Beetle
Články podľa značiek