Euro NCAP: Čínske modely zažiarili v crashtestoch. Konkurencia sa musí mať na pozore

Kedysi platilo, že čínske autá zaostávali v bezpečnosti natoľko, že európske normy boli pre ne takmer nedosiahnuteľné. V súčasnosti excelujú vo všetkých oblastiach a renomované značky musia robiť maximum, aby s nimi udržali krok.

31.10.2023 06:00
BYD Dolphin Euro NCAP Foto:
Výsledky všetkých troch modelov sú pre výrobcov povzbudivé, keďže vo všetkých sledovaných oblastiach získali vysoké skóre a celkovo päť hviezdičiek.
debata

Európske konzorcium Euro NCAP doplnilo tohtoročný zoznam automobilov, ktoré podstúpili nárazové testy, o tri čínske elektrické modely, ktorých cieľom je presadiť sa na európskom trhu. Reč je o triu BYD Seal, BYD Dolphin a XPeng P7. Kým BYD Seal a XPeng P7 sú sedany strednej triedy, BYD Dolphin je kompaktný hatchaback.

XPeng P7 si pripísal výsledok 87 % v ochrane... Foto: Euro NCAP
XPENG P7 Euro NCAP XPeng P7 si pripísal výsledok 87 % v ochrane dospelých a 81 % v ochrane detských pasažierov.

Výsledky všetkých troch modelov sú pre výrobcov povzbudivé, keďže vo všetkých sledovaných oblastiach získali vysoké skóre a celkovo päť hviezdičiek. Oba modely BYD ochránia dospelú posádku na 89 % a deti na 87 %. XPeng P7 si pripísal výsledok 87 % v ochrane dospelých a 81 % v ochrane detských pasažierov.

Xpeng P5 - 2021 Čítajte aj XPeng: Čínska ‘elektromobilka‘ berie Európu útokom. Vstupuje na tretí trh

Pokiaľ ide o asistenčné systémy, všetky tri testované modely majú na palube adaptívny tempomat aj systém udržovania v jazdnom prúde. Euro NCAP chváli automobilku BYD za zapracovanie systému pripomínajúceho prítomnosť pasažierov vzadu, aby sa predišlo zabudnutiu detí na zadných sedadlách, čo môže mať v teplom počasí fatálne následky. Model P7 od XPengu tento asistent vo výbave nemá.

Euro NCAP chváli automobilku BYD za... Foto: Euro NCAP
BYD Seal Euro NCAP Euro NCAP chváli automobilku BYD za zapracovanie systému pripomínajúceho prítomnosť pasažierov vzadu, aby sa predišlo zabudnutiu detí na zadných sedadlách.

Generálny tajomník konzorcia Euro NCAP Michiel van Ratingen je rád, že čínske automobilky si dávajú záležať na bezpečnosti a nútia tým aj ostatných výrobcov stále vylepšovať bezpečnosť automobilov. V konečnom dôsledku z toho budú profitovať spotrebitelia, ktorí nebudú musieť robiť kompromisy ohľadom bezpečnosti pri výbere auta.

BYD Han - losí test 2023 Čítajte aj BYD Han:‘Čínska Tesla‘ sklamala v losom teste. Má sa ešte čo učiť

Zároveň to aj znamená, že spoločnosť na budúci rok opäť upraví a sprísni kritéria hodnotenia nárazových testov, aby pre automobilky vytvorila nové ciele a pomohla rozlíšiť, akou rýchlosťou sa značky dokážu prispôsobovať novým bezpečnostným štandardom. Už tohtoročné výsledky však ukázali, že čínske elektromobily sú viac než rovnocenným súperom pre európske, americké, japonské a kórejské vozidlá.

Výsledky crashtestov Euro NCAP

Model Ochrana dospelých Ochrana detí Ochrana chodcov Asistenčné systémy Počet hviezd
BYD Seal 89% 87% 82% 76% 5
XPeng P7 87% 81% 81% 78% 5
BYD Dolphin 89% 87% 85% 79% 5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Euro NCAP #nárazové testy #crashtest #BYD #Xpeng P7
Články podľa značiek