Renault vyvíja revolučný elektromotor. Má byť menší a výkonnejší

Donedávna nás automobilky zaplavovali informáciami o ich spaľovacích motoroch. Teraz nastáva obrat. Aj v oblasti elektromotorov to však môže byť doslova „vzrušujúce“.

03.11.2023 14:00
debata
Nový motor Renaultu má mať o 30 % menšie... Foto: Renault/Valeo
Renault - elektromotor E7A 2023 Nový motor Renaultu má mať o 30 % menšie rozmery, o 30 % vyšší výkon a o 30 % nižšiu uhlíkovú stopu v procese výroby.

Ak ste si mysleli, že po prechode na elektrický pohon stratia automobilky identitu, ste na omyle. Hoci práve spaľovacie motory boli tým, čo robilo jednotlivé značky najviac odlišnými, aj vo svete elektromotorov je čo zlepšovať. Najnovšie to ukazuje Renault, ktorý spolu s firmou Valeo vyvíja nový revolučný elektromotor pre 800 V architektúru. Na tú plánuje prejsť väčšina koncernov, pretože umožňuje rýchlejšie nabíjanie a ešte vyššiu účinnosť elektrického pohonu.

Renault Niagara Concept - 2023 Čítajte viac Renault Niagara Concept: Nástupca Orochu chce dobyť celý svet

Nový elektromotor s označením E7A má byť kompaktnejší a výkonnejší ako motory používané v súčasných modeloch Renaultu, napríklad v Mégane E-Tech EV alebo Scénic E-Tech EV. Konkrétne má byť o 30 % menší a o 30 % výkonnejší a jeho výroba má znížiť uhlíkovú stopu tiež o 30 %. Kým Renault sa špecializuje na vývoj vinutého rotora bez magnetov, Valeo zas zabezpečuje vývoj statora s vlásenkovým vinutím. Odstránenie permanentných magnetov zníži závislosť od vzácnych zemín, a teda aj závislosť od krajín, ktoré tieto suroviny dodávajú.

Nový elektromotor E7A začne renault vyrábať vo... Foto: Renault/Valeo
Renault - elektromotor E7A 2023 Nový elektromotor E7A začne renault vyrábať vo svojom francúzskom závode Cléon od roku 2027.

Výkon nového motora má byť až 200 kW, pričom má mať nižšiu spotrebu energie. To je presne to, čo elektromobily s relatívne obmedzeným dojazdom potrebujú. Na skorý príchod novej technológie sa ale ešte netešte. Renault plánuje spustiť produkciu vo svojom závode v Cléon až koncom roka 2027. Dovtedy musí nová pohonná jednotka prejsť ďalšími fázami vývoja a rozsiahlym testovacím programom.

Renault Kardian - 2023 Čítajte viac Renault Kardian: ‘Brazílske Sandero‘ ukazuje aj budúcnosť Dacie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #elektromotor #elektromobily #elektromotory
Články podľa značiek