Wankel stále žije. Mazda oslavuje výrobu dvoch miliónov kusov

Wankelov rotačný motor síce položil na lopatky NSU, takmer kvôli nemu skrachoval Citroën a ďalšie automobilky počítali astronomické straty. Len jedna značka mu ostala verná. Japonská Mazda ho vyrába aj v súčasnosti, i keď už nepoháňa kolesá jej áut. A dokonca s ním má plány do budúcna.

08.11.2023 14:00
debata (2)
Wankelov motor dnes už nepoháňa kolesá žiadnej... Foto: Mazda
Mazda MX-30 - 2020 Wankelov motor dnes už nepoháňa kolesá žiadnej z Mázd. Slúži ako predlžovač dojazdu v elektrickej Mazde MX-30 R-EV.
Mazda Iconic SP Concept  - 2023 Čítajte viac Mazda Iconic SP Concept: Je toto nová MX-5? Bola by krásna a s Wankelom

Prvým sériovým autom s rotačným Wankelovým motorom bolo športové kupé Mazda Cosmo Sport z roku 1967. Veľké plány s ním mali aj ďalšie automobilky, ale, ako vieme, išlo o slepú, a najmä veľmi drahú uličku. NSU kvôli problémom s rotačným motorom skrachovalo, Citroën zachránil pred bankrotom Peugeot a tí šťastnejší počítali „iba“ mnohomiliónové straty. Napriek tomu Wankel zo sveta nikdy nezmizol. Mazda mu ostala verná do dnešných dní, hoci s obrovskou pauzou po roku 2012, keď zastavila výronu kupé RX-8. Vlani však predstavila nový jednorotorový Wankel v úlohe generátora pre elektrickú Mazdu MX-30 R-EV. Vďaka tomu sa výroba rotačného motora opäť rozbehla a Mazda môže oznámiť významný míľnik.

Mazda - patenty na Wankelov motor Čítajte viac Mazda to nevzdáva. Zaregistrovala si 6 nových patentov na rotačný Wankel

Z jej výrobných liniek totiž zišiel v októbri tohto roka exemplár s poradovým číslom 2 000 000. Stalo sa tak po 56 rokoch. Zaujímavé ale je, že prvý milión mala Mazda na konte už v roku 1978, teda po 12 rokoch od spustenia produkcie. Ten ďalší jej trval nekonečných 45 rokov. Problémy, ktoré Wankelov motor sprevádzali, však rozhodne neľutuje. „Rotačný motor je špeciálnou súčasťou histórie Mazdy a zhmotňuje jej ducha inovácií. Milujú ho zákazníci na celom svete a my sme nadšení, že ho môžeme opäť vyrábať,“ povedal Takeshi Mukai, výkonný riaditeľ Mazdy. Nie je to ale posledné slovo rotačného motora na scéne. Naznačil to nedávny koncept Mazda Iconic SP s dvojrotorovým Wankelom, z ktorého sa môže vykľuť nová generácia Mazdy MX-5. Opäť však len v úlohe predlžovača dojazdu.

Felix wankel Čítajte viac Revolučný Wankel má 60. Bol to veľmi drahý omyl

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #wankelov motor #Wankel #Félix Wankel
Články podľa značiek