Kúpte si ‘manuál‘ kým sa dá. Klasika umiera už aj v Európe

Európa bola tradičným trhom áut s manuálnou prevodovkou. Za posledné roky sa to však prudko mení. Koniec je za rohom.

10.11.2023 12:00
debata (4)
Kde sú tie časy, keď malo manuálnu prevodovku... Foto: Ford
Ford - manuálna prevodovka Kde sú tie časy, keď malo manuálnu prevodovku deväť z desiatich nových áut predaných v Európe.

Ešte v roku 2000 bolo 89 % všetkých nových áut predaných v Európe vybavených manuálnou prevodovkou. V niektorých krajinách, ako je Taliansko, Španielsko alebo Francúzsko, mali dokonca 95 % podiel. Naopak, v Nórsku a vo Švédsku bolo až 25 % nových áut už v tom čase s automatom. Ale v roku 2017 sa misky váh začali postupne preklápať v celom regióne. Manuálnu prevodovku malo už len 78 % nových áut a odvtedy toto číslo stále klesá. Najväčší zlom nastal medzi rokmi 2019 a 2020, keď automatické prevodovky vyskočili zo zhruba 25 až na 40 %. V roku 2022 už nových áut s manuálom bolo len 34 % a počas prvého polroka tohto roku iba 32 %. To znamená, že v tomto roku má automatickú prevodovku neuveriteľných 68 % nových vozidiel.

Porsche 911 S/T - 2023 Čítajte viac Porsche: Na zachovaní ‘manuálov ‘ tvrdo pracujeme. Nevzdáme sa ich

A to je na tom manuálna prevodovka v Európe v podstate dobre. Pretože v Severnej Amerike, teda v USA a v Kanade, ju využíva len jedno percento motoristov, v Číne štyri percentá a v Japonsku dve. Úplne najväčší podiel áut s manuálnou prevodovkou sa predáva Juhoafrickej republike (42 %) a Latinskej Amerike (36 %). Dôvodom na ústup manuálov je elektrifikácia, kde je ťažké zladiť hybridnú sústavu s manuálnym radením s cieľom o čo najnižšiu produkciu emisií. Podobne je to s nesúladom manuálnych prevodoviek a asistenčných systémov. Svoje hrá aj klesajúca cena automatických prevodoviek, ale tiež dopyt. Stále viac motoristov požaduje komfort automatického radenia. Zdá sa teda, že manuál sa čoskoro stane minulosťou a že, paradoxne, ostane výsadou drahých športových áut – ako BMW M2, M3 či Porsche 911. Dokonca za príplatok.

BMW M2 - 2022 Čítajte viac Manuál za príplatok? V BMW M2 je to realita

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prevodovka #manuálna prevodovka
Články podľa značiek