Nehoda na elektrosalóne v Prahe: 16-ročný chlapec tam osedlal takmer 500 koní

Kuriózna nehoda sa odohrala na výstave elektromobilov. Hrozivá spanilá jazda neplnoletého návštevníka skončila našťastie bez zranení. Ostalo však zopár „vrakov“ a otáznikov.

13.11.2023 21:00
debata (3)
Hrozivo pôsobiaca nečakaná akcelerácia... Foto: Martin Tejna
Nio ET5 - nehoda na výstave elektromobilov Praha Hrozivo pôsobiaca nečakaná akcelerácia elektromobilu v preplnenej hale výstaviska sa skončila našťastie bez ľudských obetí.

Príliš veľa elektroniky prináša aj riziká. Tak napríklad bezkľúčové odomykanie a štartovanie doslova otvorilo moderné autá zlodejom. Vystačia si s takzvaným predlžovačom signálu. A teraz tu máme ďalší príklad, prečo nemusí byť tento komfortný prvok prínosom pre bezpečnosť. Presvedčili sa o tom návštevníci a vystavovatelia na autosalóne elektrických áut v Prahe. Do jedného z exponátov si totiž sadol 16-ročný chlapec, zvolil režim D a plyn stlačil až na podlahu. Mala to byť len hra, lenže auto bolo vybavené bezkľúčovým štartovaním a navyše v pohotovostnom režime, aby si záujemcovia mohli vyskúšať elektronické vychytávky infotainmentu. Asi tušíte, čo nasledovalo.

Dopravná nehoda sa stala v Mokranciach na východe Slovenska

Video

Vozidlo vyrazilo v expozícii plnej ľudí plnou parou vpred – tak ako to vedia len elektromobily. „Chalan“ mal pritom dobrý vkus, pretože si z množstva elektromobilov vybral nový čínsky model Nio ET5 s dvojicou elektromotorov, ktoré generujú ohromných 360 kW a 770 Nm krútiaceho momentu. Spanilá, asi 20 metrov dlhá, jazda bola o to nebezpečnejšia, že podľa moderátora podujatia Ondřeja Hrubeša bol chlapec z reakcie auta sám v šoku a nedokázal dať dole nohu z akceleračného pedála. Nio ET5 Touring síce zaregistrovalo prekážku a aktivovalo automatické brzdenie, ale na hladkom povrchu výstaviska nedokázal asistenčný systém zabrániť zrážke.

parné auto, parný automobil Čítajte viac ‘Postrieľajte šoférov!‘ Prvé obete dopravných nehôd zabili autá s rýchlosťou 5 km/h

Podľa Hrubeša Nio doslova „dokĺzalo“ k svojej ďalšej obeti – vystavenej elektrickej dodávke Iveco, do ktorej nabúralo. Našťastie nedošlo k zraneniam. Škody na autách nebudú však malé. Len samotné Nio ET5 stojí minimálne 70 000 eur. Teraz bude dôležité nehodu vyšetriť. Zdá sa, že kľúč musel byť v aute, inak by sa vozidlo nemalo pohnúť, i keď je „naštartované“. Je tu však aj ďalší podozrivý, ktorého dobre poznáme napríklad aj z elektrických modelov Škody a Volkswagenu. Tie síce majú štartovacie tlačidlo, ale používať ho nie je nutné. Auto aktivuje pohon hneď po tom, čo doň nasadnete. Jednoducho, vynecháva fázu štartovania. A to sa stalo pravdepodobne dôvodom nehody v hale výstaviska v Letňanoch.

SUV - Nemecko Čítajte viac EÚ chce sprísniť pravidlá pre mladých a starých vodičov. Logika návrhu je sporná

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #nehoda #výstava #elektromobily #autosalón
Články podľa značiek