Honda Prelude Concept: Návrat legendy je možno za rohom

Mnohí by si priali novú Hondu, ktorá by podkúrila Toyote GR86 alebo Mazde MX-5. Možno, že ten čas nie je ďaleko.

21.11.2023 18:00
debata
Nová Honda Prelude by mohla v ponuke zaplátať... Foto: Honda
Honda Prelude Concept - 2024 Nová Honda Prelude by mohla v ponuke zaplátať dieru hneď po dvoch športových modeloch Hondy – po Civicu Coupé a Accorde Coupé.

Honda na autosalóne v Tokiu a neskôr v Los Angeles ukázala koncept športového kupé Prelude. Bolo to veľké prekvapenie, pretože výroba štvrtej, a to poslednej generácie, sa skončila v roku 2001, teda pred 22 rokmi. Odvtedy úlohu športových modelov prevzali Civic Coupé a Accord Coupé. Tie sa ale väčšinou predávali len v USA. No aj tie sú už minulosťou. Teraz sa však zdá, že Honda opäť poškuľuje po športovom modeli a prostredníctvom konceptu testuje, čo by na to povedali zákazníci.

Honda - spojka E-Clutch 2023 Čítajte viac Honda predstavuje ‘zázračnú‘ spojku pre motorky. Jawa ju však predbehla o 60 rokov

Nie je to zlý nápad. Nové Prelude by osviežilo súčasnú ponuku, ktorej gro tvoria SUV – CR-V, ZR-V, HR-V či veľká Honda Pilot. Z klasických áut ostal už len Jazz, Civic a americký Accord. Bohužiaľ, o štúdii Honda nič konkrétne neprezradila. Tvrdí však, že Prelude Concept je predohrou pre budúce modely Hondy, ktoré zdedia „radosť z jazdy“ a posunú ju k elektrifikovanej budúcnosti. Štúdia nemá žiaden výfuk, takže vylúčené nie je ani to, že by mohlo ísť o čistý elektromobil, no núka sa aj hybridná alternatíva v podobe technológie e:HEV.

CRV Čítajte viac Prvá jazda: nová Honda CR-V. Ako jazdí plug-in hybrid?

Nepoznáme ani veľkosť, no zdá sa, že úhľadné kupé by mohlo využiť skôr platformu Civicu ako väčšieho Accordu. Bol by to teda jasný konkurent Toyoty GR86 alebo Mazdy MX-5 – kompaktných a ľahkých áut pre radosť z jazdy, ktorých dnes nie je veru veľa. Niektoré zdroje uvádzajú, že sériový Prelude by sa mohol dostať na trh v roku 2026 a že by mohol stáť približne 31 000 dolárov. To ale asi v prípade, ak by bolo toto kupé vybavené hybridným pohonom. Ako elektromobil by bolo nepochybne drahšie. Na odpovede si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Honda Jazz - test 2023 Čítajte viac Test: Honda Jazz e:HEV – toto je najlacnejší ‘elektromobil‘ nielen do mesta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Concept #koncept #Honda Prelude
Články podľa značiek