Prasknuté sklo na McLarene F1? Vyjde vás viac než nová Octavia

McLaren F1 patrí k ikonickým superšportom, homologovaným pre bežné cesty. Ak sa náhodou nejaký objaví v aukcii, pripravte si naň aspoň 20 miliónov dolárov.

27.11.2023 18:00
1996 Mc Laren F1 Chassis No 63 6.1 Front Foto:
McLaren F1 bol svojho času najrýchlejším autom sveta, homologovaným pre bežné cesty.
debata (1)

McLaren F1 je kultové športové dvojdverové kupé, ktoré preslávila aj netradičná koncepcia sedenia s jedným centrálnym sedadlom vpredu a dvomi v druhom rade. Vyrábal sa medzi rokmi 1992 až 1998 a spolu sa vyrobilo len 106 kusov.

Odborníci ho radia k najlepším a najrýchlejším superšportom homologovaným pre bežné cesty, aké kedy boli vytvorené. Patrí k absolútnym zberateľským raritám, v aukciách sa objavuje len zriedka, draží sa zväčša za sumy nad 20 miliónov dolárov. Pod kapotou mal 6,1-litrový 12-valec od BMW s maximálnym výkonom 461 kW, čo je 627 koní a maximálnym krútiacim momentom 650 Nm.

Elektrokolobežka Lavoie Series 1 Čítajte viac Chcete elektrokolobežku od McLarenu? Navrhol ju legendárny dizajnér Ian Callum

Internetový magazín Motor1 sa zameral na dostupnosť náhradných dielov pre takto unikátne auto a aj na ich cenu. Zistil, že kompletná výmena skla na tomto aute je možná, pretože výrobca, presnejšie jeho divízia McLaren Special Operations, ich nechala niekoľko vyrobiť práve pre takéto prípady. A keď sa budú míňať, vyrobí ešte niekoľko kusov. To sa týka aj ďalších komponentov, hlavne horčíkových diskov, ale aj nádrží z hliníku.

Ale späť k čelnému sklu. V jeho prípade stojí výmena 33-tisíc dolárov, čo je v prepočte niečo vyše 30-tisíc eur. Aby sme boli presní – samotné sklo stojí 25-tisíc dolárov (necelých 23-tisíc eur), 8-tisíc dolárov dáte (cca 7 300 eur) bude stáť práca. To je suma, za ktorú si bez problému kúpite nové auto nižšej strednej triedy.

BMW -  centrálna matica Čítajte viac BMW po prvýkrát ponúka kolesá s centrálnou maticou. Cena je extrémna

Na druhú stranu, kto si dovolí vlastniť auto s trhovou cenou okolo 20 miliónov dolárov sa zrejme nad touto sumou nebude ani pozastavovať. Vlastniť exkluzívne športové auto jednoducho nie je lacný koníček. A neplatí to len pri starších so zberateľskou hodnotou, ale aj pri nových. Len pred pár dňami sme napríklad písali, že BMW začína vôbec po prvýkrát pre vybrané modely divízie M ponúkať kolesá s centrálnou maticou, doteraz vyhradené len pre závodné špeciály. už sú dostupné aj na Slovensku a ak by ste ich napríklad pre svoje BMW M2 chceli, pripravte si sumu približne 20-tisíc eur- Toľko totiž stoja, vrátane práce, výmena servisákom zaberie približne 4 hodiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #superšport #McLaren F1 #aukcia áut #výmena čelného ska
Články podľa značiek