VW opäť obmedzil výrobu elektromobilov. Dôvod asi tušíte

Nemecká továreň Volkswagenu v Zwickau, hlavný stan elektromobility, nedávno prepúšťala a krátkodobo odstavila výrobu. Ale ani to nestačí. Teraz ruší celú jednu zmenu. Dôvod? Elektromobily sa nepredávajú tak, ako si to koncern predstavoval.

22.11.2023 14:00
VW ID.3 - výroba Foto:
Volkswagen uťahuje kohútik v produkcii elektromobilov ID.3 a Cupra Born. Zruší na dlhší čas tretiu zmenu vo svojej hlavnej „elektrickej“ továrni v Zwickau.
debata (11)

V polovici septembra sa objavila informácia, že Volkswagen vo svojej „fabrike budúcnosti“ v Zwickau prepúšťa 269 z 540 dočasných zamestnancov prijatých na dobu určitú a ohrozených tam je ďalších 2 000 pracovných miest. Tomu predchádzalo dočasné zastavenie výroby od 2. do 13. septembra. Podobný scenár sa udial aj v sklenenej fabrike v Drážďanoch. Napokon, tú bude koncern zatvárať. Produkciu VW ID.3, ktorý tam vyrábali, presťahuje do Zwickau. To preto, aby tento hlavný elektrický stan koncernu VW, ktorý sa špecializuje na elektromobily, konkrétne na modely ID.3, ID.4. ID.5 a tiež Cupra Born, Audi Q4 e-tron a Q4 Sportback e-tron, vyťažil čo najviac.

Ako sa vyrába v Bratislave už 20 rokov VW Tuareg.

Video
VW  Transparent Factory - Drážďany Čítajte viac VW končí výrobu v slávnej sklenenej továrni. Nevyšiel mu tretí pokus

Lenže i tak nejde všetko podľa plánu. Podnik s kapacitou 360 000 áut ročne vyrobil vlani len 218 000 kusov a tento rok to asi nebude lepšie. Dôvod? Dopyt po elektromobiloch koncernu VW nie je ani zďaleka taký, ako by si jeho manažéri priali. Volkswagen prehráva boj s Teslou, ktorá odštartovala cenovú vojnu. Navyše je tu celkovo slabnúci dopyt po elektromobiloch ako takých. A experti očakávajú, že zostane „štíhly“ aj najbližšie dva roky. Takže neprekvapuje, že Volkswagen opäť uťahuje kohútiky. Oznámil, že v Zwickau zruší v hale 5, kde z liniek schádzajú modeli VW ID.3 a Cupra Born, trojzmennú prevádzku. Vyrábať bude len vo dvoch zmenách.

2023-audi-q6-e-tron-interier-official-15 Čítajte viac VW opäť prepúšťa a ohlasuje meškanie softvéru pre elektroautá

„Cieľom je dosiahnuť čo najefektívnejší stav, ale neistota, kam nás to zavedie, pretrváva,“ priznáva Thomas Knabel, zástupca odborov IG Metal. Dôvody stagnujúceho dopytu ale tak rýchlo nepominú. Ekonomika je v útlme, ľudia z obáv o budúcnosť míňajú menej peňazí, cenová parita elektrických áut s tými konvenčnými je v nedohľadne, a navyše sa postupne obmedzujú pôvodne štedré vládne dotácie. V Nemecku naposledy v septembri, keď zrušilo akúkoľvek podporu pre firemnú klientelu. Navyše, na konci roka Nemecko zruší aj dotácie pre súkromných zákazníkov. Budúcnosť teda nie je ružová.

VW Trinity - 2026 Čítajte viac VW: novú fabriku v Nemecku stavať nebudeme. Trinity sa bude vyrábať v Zwickau

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #výroba áut #VW ID.3 #Cupra Born #Zwickau
Články podľa značiek