Toyota proti všetkým: Toto je TOP 15 SUV a crossoverov na Slovensku

V najlepšej pätnástke má Toyota až štvornásobné zastúpenie. Tri modely v nej má Škoda a dva Kia.

23.11.2023 06:00
Kia-Sportage-2022-1600-11 Foto:
Vyzerá to tak, že najpredávanejším autom v najsilnejšej kategórii na Slovensku sa v roku 2024 stane Kia Sportage.
debata (7)

Za prvých 10 mesiacov roku 2023 sa na Slovensku podľa štatistík Zväzu automobilového priemyslu zaregistrovalo 75 611 nových osobných áut v kategórii M1, v roku 2022 to v rovnakom období bolo 65 634 áut. To znamená, že za prvých desať mesiacov sa na Slovensku predalo o takmer 10 000 nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel. Percentuálne ide o nárast na úrovni 15,2 percenta.

Pokiaľ ide o preferencie zákazníkov, aj naďalej zostáva absolútne dominantnou kategória SUV a crossoverov. Za prvé tri kvartály sa ich predaj vyšplhal na 39 570, čo značí trhový podiel 52,3 percenta (crosoovery + SUV všetkých veľkostí). V porovnaní s predošlým mesiacom sa ich podiel nezmenil.

Suzuki-S-Cross-2022-1600-09 Čítajte viac Škoda, Kia a Hyundai valcujú trh. Toto je 15 najpredávanejších áut na Slovensku

Len pre zaujímavosť, druhou najpredávanejšou kategóriou áut sú po prvých troch kvartáloch tohto roku vozidlá zo segmentu C, teda nižšej strednej triedy. Zaregistrovalo sa ich 17 342, čo značí trhový podiel 23 percent. (Oproti predošlému mesiacu stúpol o 0,4 percenta.) Aj tento údaj ukazuje obrovskú dominanciu SUV a crossoverov, ktorá je už niekoľko rokov globálnou záležitosťou.

Ak sa bližšie pozrieme na rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov, tak 9 modelov v ňom má ázijský pôvod. Značkou s najväčším modelovým zastúpením je Toyota (Yaris Cross, RAV4, CH-R a Corolla Cross), tri modely má v rebríčku Škoda (Kamiq, Karoq a Kodiaq) a sú v ňom aj dve Kie (Sportage a Xceed). Zvyšné značky sú zastúpené jedným modelom, smolu má Volkswagen, jeho crossovery T-Roc a T-Cross skončili oba s minimálnym odstupom tesne za prvou pätnástkou, patrí im 17. a 18. priečka). Do konca roku má okrem nich teoreticky šancu preniknúť do Top 15 aj Suzuki Vitara na 16. priečke, ktorá na 15. Kiu Xceed aktuálne stráca 22 áut, pričom v posledných dvoch mesiacoch sa Vitara predáva lepšie. V októbri má napríklad Vitara na konte 86 nových registrácií, zatiaľ čo Xceed 57.

Pozrite si Škoda Muzeum venované histórii jedného z najstarších výrobcov automobilov na svete:

Oproti prvému polroku z top 15 vypadol Volkswagen T-Roc a do rebríčku sa opäť vrátil Peugeot 2008. A vyzerá to tak, že už má v rebríčku pevné miesto, v septembri aj októbri mu totiž zhodne patrila 13. priečka. V septembri v prvej trojke mladoboleslavský crossover Kamiq „preskočil“ Hyundai Tucson a stal sa predbežne v tejto supersilnej kategórii druhým najpredávanejším autom, pričom v októbri svoj náskok pred Tusconom zvýšil na 80 áut.

Rebríčkom postupne klesá nadol Kia Xceed, ktorá sa posunula z 12. priečky v júni na 14. priečku v septembri a aktuálne rebríček top 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku uzatvára. SsangYong Korando, si neudržal výborné 10. miesto po prvých troch kvartáloch a klesol na 11. priečku, avšak s minimálnou stratou za desiatym Suzuki SX4 S-Cross.

Hyundai Ioniq - nové elektromobily Čítajte viac Autá pre vyvolených? Pozrite si podrobný cenník elektromobilov na Slovensku

Pozitívnym zistením je, že oproti prvému polroku pri žiadnom z modelov neprišlo k výraznejšiemu nárastu cien. Tie zostávajú stabilné, navyše sa objavujú pri mnohých modeloch výrazne nižšie akciové ceny, čo svedčí o tom, že automobilky už zrejme so zdražovaním, ktoré sa pri niektorých modeloch dialo takmer na mesačnej báze prestali a situácia sa začína stabilizovať.

Ak zohľadníme akciové ceny, tak hneď tri autá sa novo presunuli do kategórie modelov s cenou pod hranicou 20-tisíc eur (Suzuki S-Cross, Kia Xceed a Peugeot 2008). Naopak – základnú cenu nad hranicou 30-tisíc eur majú v top 15 len dva modely – Škoda Kodiaq a Toyota Corolla Cross. Najlacnejším jednoznačne zostáva Dacia Duster so základnou cenou pod hranicou 16-tisíc eur.

Nasleduje rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku aj s cenami a porovnaním predaja s 1. polrokom 2023.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #najpredávanejšie autá na Slovensku #najpredávanejšie SUV #najpredávanejšie crossovery
Články podľa značiek