Tesla bude trestať vodičov za blokovanie nabíjačiek. A to aj keď budú nabíjať!

Je bežné, že prevádzkovatelia nabíjacích sietí si účtujú parkovné, ak vodič po nabití neodpojí auto od nabíjačky. Tesla ale túto prax posúva na nový „level“. Trestaní budú aj tí, ktorí si budú chcieť nabiť svoje autá doplna.

29.11.2023 14:00
Tesla - Supercharger Foto:
Tesla v USA radikálne zvýšila poplatky za blokovanie nabíjacích staníc. Majiteľom Tesiel sa to veru nepáči.
debata (1)

Na Slovensku sa síce elektromobilisti sťažujú na nedostatočný počet nabíjacích staníc, ale v porovnaní s niektorými krajinami na tom nie sme až tak zle. Nie preto, že by bola naša nabíjacia sieť vzorom, to skôr naopak, ale preto, že po slovenských cestách sa pohybuje málo elektromobilov. V tomto roku majú na registráciách podiel ani nie štyri percentá (spolu s dovezenými). Aj tých pár nabíjačiek teda relatívne stačí. Čakanie v radoch, bežné v Kalifornii, v Nórsku alebo vo Veľkej Británii, zatiaľ nepoznáme. I keď občas sa to môže stať. Aby sa podarilo zvýšiť vyťaženosť nabíjačiek, účtujú si prevádzkovatelia staníc takzvané parkovné po tom, čo majiteľ elektromobilu auto síce nabije, ale ho neodpojí, takže nabíjačku blokuje. S takou praxou sa stretnete aj u nás a je logická aj spravodlivá.

Aká je budúcnosť áut? Elektromobily, alebo vzniknú bezemisné spaľovacie motory?

Video
nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Koľko stojí nabíjanie elektromobilu? Vitajte vo svete totálneho chaosu

Teraz ale prichádza Tesla v USA s novým poplatkom Supercharger Congestion Fee, ktorý vystriedal pôvodný Idle Fee. A veľkú radosť majiteľom Tesiel vo svojej exkluzívnej sieti Superchargerov neurobí. Nielenže zvyšuje „parkovné“ po nabití z 50 centov za minútu na dolár za minútu, ale trestať bude aj tých, ktorí si svoju Teslu budú nabíjať nad 90 % kapacity akumulátora. Ako vieme, čím je batéria viac nabitá, tým viac sa nabíjanie spomaľuje. Väčšinou sa odporúča nabíjať batériu len na 80 %, pretože zvyšných 20 percent energie „tečie“ do batérie približne rovnako dlho ako prvých 80. Takže, postup Tesly logiku dáva. Lenže čo ak máte pred sebou dlhú štreku do regiónu bez nabíjačiek, a tak potrebujete batériu nabiť doplna?

Ford F-150 Lightning - 2022 Čítajte viac Rýchle nabíjanie ‘zabíja‘ batérie. Potvrdzuje to najnovšia štúdia

Netreba sa čudovať, že nové „móresy“ Tesly vyvolali nevôľu v radoch amerických majiteľov týchto elektromobilov. Dokonca poplatok Supercharger Congestion Fee premenovali na sociálnych sieťach na Constipation Fee, teda poplatok za „zápchu“. Nemyslia tým tú dopravnú, ale biologickú. Narážajú na to, že ak náhodou budete musieť počas nabíjania sedieť vinou tráviacich ťažkostí na toalete a budete mať tú smolu, že prešvihnete odpojenie od nabíjačky, bude to poriadne drahá zápcha. Nepomôže vám ani fakt, že cez aplikáciu v mobilnom telefóne dostanete výzvu na odpojenie počas nasledujúcich piatich minút. Zatiaľ budú poplatky za blokovanie platiť len Američania. No nie je vylúčené, že podobnú prax zavedie Tesla nakoniec aj v Európe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #nabíjanie elektromobilov #ceny nabíjania
Články podľa značiek