Škoda zrýchli tankovanie. Jej elektromobily to však nepoteší

Rýchlosť nabíjania je stále na míle vzdialená rýchlosti tankovania. A tento priepastný rozdiel sa ešte zväčší v neprospech elektrických áut. Ukazuje to príklad Škody, ktorá spúšťa novú aplikáciu na automatické platby za palivo.

11.12.2023 12:00
Škoda - Pay to Fuel Foto:
Platiť za tankovanie v nových modeloch Škody budete môcť aj bez toho, aby ste išli k pokladnici.
debata (3)

Rýchlosť nabíjania elektromobilov stále zaostáva za klasickým tankovaním. Veď doplniť takú 50– alebo 60-litrovú nádrž trvá doslova minútku a zrazu máte dostatok energie, aby ste prešli ďalších 700 či dokonca 1 000 km. Ani s platbou pri pokladnici to netrvá viac ako päť minút. S elektromobilmi je to komplikovanejšie. Na rýchlonabíjacej stanici potrebujete v najlepšom prípade 20 minút, aby ste prešli ďalších 200 km. A to hovoríme o tých lepších elektromobiloch, ktoré podporujú nabíjací výkon aspoň 150 kW. S platbou pri pokladnici síce čas nestrácate, pretože prebieha cez „apku“, ale veľmi vám to nepomôže.

Škoda Favorit Coupé - 1987 Čítajte viac Škoda Favorit Coupé: Takto ho nepoznáte. Na linky sa totiž nikdy nedostal

A priepastný rozdiel sa ešte zväčší, pretože automobilky prichádzajú s aplikáciami na platenie aj pri autách so spaľovacími motormi. Škoda napríklad spustila digitálnu službu bezkontaktného platenia za tankovanie Pay to Fuel. To vás úplne odbremeňuje od nutnosti vojsť do prevádzky čerpacej stanice a stáť v rade pri pokladnici. Funguje to jednoducho. Podmienkou je, že čerpacia stanica musí takéto platby podporovať, a druhou je, že vo vašej Škode musíte mať vyššie úrovne infotainmentu Amundsen alebo Clombus. Treťou podmienkou je mať účet na Škoda Connect, kde zaregistrujete vašu platobnú kartu.

Škoda Octavia 2,0 TSI  RS - test 2025 Čítajte viac Test: Škoda Octavia 2,0 TSI RS – už iba jedna, ale tá najlepšia

Potom je to už jednoduché. Navigácia vám zobrazí vhodné čerpacie stanice. Po príchode na „pumpu“ ju systém rozozná. Vodič následne otvorí aplikáciu na displeji infotainmentu a potvrdí číslo stojana, ktorý si vybral. Nasleduje tankovanie a potom potvrdenie objemu natankovaného paliva, opäť na displeji. Platba prebehne bezhotovostne a ak je transakcia úspešná, zobrazí sa to na displeji infotainmentu aj mobilného telefónu v aplikácii MySkoda. Zatiaľ však nová služba Pay tu Fuel funguje iba v Belgicku, Dánsku, Luxembursku, Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku. Paradoxne, v Česku, domovskej krajine Škody, a na Slovensku, kde je tiež trhovou jednotkou, si na ňu ešte počkáme. Termín spustenia nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #tankovanie
Články podľa značiek