Veríte slepo navigácii? Skončiť môžete aj takto

Navigácia je dobrým pomocníkom, no niekedy vás môže priviesť do úzkych. A to doslova. Ako nedávno viacerých vodičov v Nevade. Išlo im doslova o život. Technologický gigant Google sa im za nepríjemnosti ospravedlnil.

12.12.2023 14:00
debata
Alternatívna trasa odporučená navigáciou od... Foto: Twitter
Google - navigácia Alternatívna trasa odporučená navigáciou od Google sa môže ľahko zmeniť na off-roadové dobrodružstvo. Zvedie vás z diaľnice do vyprahnutej púšte bez asfaltu.

Američanka Shelby Easlerová sa 19. novembra vydala so svojím autom na spiatočnú cestu z Las Vegas do Los Angeles. Na tejto trase využila navigáciu Google. Lenže počas jazdy ju z najvýhodnejšej trasy presmerovala na obchádzku. Bol na to dobrý dôvod. Na diaľnici I-15 hrozila piesočná búrka a došlo na nej tiež k niekoľkým nehodám. Dovtedy bolo všetko v poriadku. Easlerová teda odbočila na náhradnú asfaltovú cestu, no po pár kilometroch sa jej kvalita začala zhoršovať. Navigáciu rešpektovali aj ďalší vodiči, ktorí mali podobný cieľ cesty. A potom sa začalo skutočné off-roadové dobrodružstvo. Asfaltka sa skončila a zmenila sa na kamenistú cestu, na ktorú nestačilo ani Easlerovej SUV od Toyoty. A to už je čo povedať.

A takto skončil nedávno v rybníku Američan,... Foto: Twitter
Google - navigácia A takto skončil nedávno v rybníku Američan, ktorý tiež slepo veril navigácii.
Renault - aplikácia Waze Čítajte viac Renault zavádza ako prvý navigáciu Waze rovno do áut

Kolóna áut tak smerovala do pasce. „Nikto sa neotáčal, takže sme si mysleli, že to niekam vedie,“ cituje Easlerovú Washington Post. Všetko sa to skončilo v úseku, kde cestu strhla voda. „Nakoniec sme sa museli otočiť, narážali sme pritom do krovín, potom do kaktusov a kameňov,“ opisovala dramatickú situáciu vodička. Toyota mala poškodenú karosériu a prasknutú pneumatiku. S takýmto autom sa Easlerová vrátila do civilizácie, na najbližšej čerpacej stanici si zavolala odťahovú službu a taxík späť do Las Vegas. Keďže jej auto bolo v zlom stave, domov sa vrátila letecky. Podobne dopadli aj ďalší vodiči. Sympatické je, že technologický Gigant Google sa poškodeným ospravedlnil.

Nemec sa zas zasekol so svojim BMW na... Foto: Twitter
Google - navigácia Nemec sa zas zasekol so svojim BMW na turistickom chodníku. Túto trasu mu tiež navrhla navigácia.
Google Maps - nová šetriaca navigácia Čítajte viac Google predstavil šetriace mapy. Usporiť majú aj 30 % paliva či elektriny

„Ospravedlňujeme sa za to, čo sa stalo a potvrdzujeme, že už nebudeme vodičov na trase medzi Las Vegas a Los Angeles navádzať po úzkych cestičkách pozdĺž diaľnice I-15,“ uviedol hovorca firmy. Nebolo to zďaleka jediný prípad, keď navigácia vystavila vodičov nebezpečenstvu. Známy je aj prípad Američana, ktorý nasledoval navigáciu s takou slepou vierou, že nakoniec skončil so svojou Toyotou Camry v rybníku. Rozhodne sa však nedočkal ospravedlnenia. Naopak, polícia štátu Massachusetts ho obvinila z nedbanlivej jazdy a dokonca mu naparila pokutu. Ďalší prípad sa stal v rakúskych Alpách, kde starší vodič skončil zaklinený so svojím BMW medzi zábradlím a skalnatým útesom na turistickej trase.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #navigácia Google
Články podľa značiek