Google predstavil šetriace mapy. Usporiť majú aj 30 % paliva či elektriny

Doterajšie navigácie sa obmedzovali na ponuku najrýchlejšej alebo najkratšej trasy. Google však predstavuje novú pokročilú funkciu, ktorá vyberá tú najekonomickejšiu. A dokonca podľa druhu paliva.

13.09.2022 12:00
debata
Nová pokročilá funkcia Google Maps bude... Foto: Google
Google Maps - nová šetriaca navigácia Nová pokročilá funkcia Google Maps bude odporúčať trasu aj podľa toho, či máte benzínové, naftové alebo elektrické auto.

V USA a Kanade už novú funkciu plánovača trás v Google Maps vodiči používajú asi rok. Teraz si novinka našla cestu aj do Európy. V čom je trik? Navigácia vám okrem najrýchlejšej či najkratšej trasy vyberie aj tú najefektívnejšiu podľa druhu pohonu. Môže sa tak stať, že majiteľ naftového auta pôjde do cieľa celkom inou trasou ako majiteľ hybridu, benzínového auta alebo batériového elektromobilu. Novinka už funguje v Nemecku a čoskoro ju spustí Google aj v ďalších 39 európskych krajinách.

Tesla S - 2021 Čítajte viac Tesla nikdy nevyrobí dobré autonómne auto, chytila to za zlý koniec

Pri vývoji špecifickej funkcie navigácie využil Google dáta amerického laboratória pre výskum obnoviteľných energií (NREL) aj európskej agentúry pre životné prostredie (EEA). Na ich základe vytvoril Google modely, ktoré spolupracujú s umelou inteligenciou. Výsledkom bude najefektívnejšia trasa. Funkcia umožňuje len niekoľkými dotykmi displeja vidieť potenciálnu úsporu paliva. Ako príklad uvádza Google trasu z írskeho Athlone do Limericku. Ekonomická trasa vám síce zaberie o deväť minút viac času, ale ušetrí až 30 % paliva.

apple car Čítajte viac Až 26 % opýtaných by zvážilo kúpu Apple auta, aj keď o ňom nevedia nič

Najhospodárnejšia trasa sa pritom bude líšiť podľa toho, aký typ motora máte. Napríklad naftové motory sú zvyčajne efektívnejšie pri vyšších rýchlostiach ako benzínové alebo plynové motory, zatiaľ čo hybridné a elektrické vozidlá dosahujú lepšie výsledky v premávke, kde sa často brzdí a pridáva, teda v mestách a obciach. Preto môže trasa s naftovým autom obsahovať viac úsekov na diaľnici, kým trasa pre hybridy a elektromobily uprednostní okresné cesty či prejazd cez zastavané oblasti.

screenshot-pedestrian Čítajte viac Google: Zraneniam chodcov má zabrániť 'lepkavá kapota'

A nejde len o úsporu paliva a financií. Nová funkcia výrazne zníži produkciu skleníkového CO2 z dopravy. Google odhaduje, že od zavedenia novej funkcie Google Maps v Kanade a USA sa už podarilo ušetriť pol milióna ton uhlíka, čo zodpovedá vyradeniu zhruba 100 000 áut z premávky. Samozrejme, Google tvrdí, že voľba je vždy na vás a je slobodná. Stratiť pár minút, ale ušetriť až 30 % paliva, tak ako v prípade jazdy z Athlone do Limericku, však stojí nepochybne za to. Zvlášť v časoch rekordných cien palív.

Quickco svet Čítajte viac Toto sú najhľadanejšie autá cez Google. Bestsellery neletia!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #google maps
Články podľa značiek