Opäť bez francúzov: Toto je 15 najviac predávaných áut na Slovensku

Už niet žiadnej pochybnosti o tom, že najpredávanejším autom tohto roku bude na Slovensku Škoda Octavia. Ročný predaj elektromobilov už po 11 mesiacoch po prvýkrát prekročil hranicu 2 000 kusov. A to v tom čísle nefigurujú Tesly.

22.12.2023 06:00
Dacia Duster - 2023 Foto:
Duster sa dlhodobo drží na Slovensku medzi top bestsellermi - a to aj napriek aktuálnej generačnej výmene. Keď príde do predaja nová generácia (na obrázku), tak predpokladáme, že vystrelí raketovo nahor.
debata (9)

V novembri 2023 sa na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) zaregistrovalo 7 064 nových osobných áut (kategória M1). V medziročnom porovnaní ide o minimálny nárast na úrovni 4,5 percenta. Je to veľmi podobný údaj ako v októbri (+ 3,7 percenta), no výrazný rozdiel oproti septembru, v ktorom medziročne stúpli registrácie nových áut o vyše 30 percent. Stále je to však pozitívny stúpajúci trend. Predaje nových áut rastú na Slovensku v medziročnom porovnaní bez prestávky už 14. mesiac.

Ak porovnáme kumulatívne predaje za január až november tohto roku, tak v uvedenom období sa na Slovensku v kategórii M1 zaregistrovalo 82 675 nových áut, zatiaľ čo v roku 2022 to v rovnakom období bolo 72 392 áut. To znamená, že za prvých 11 mesiacov sa na Slovensku predalo o vyše 10-tisíc nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel. Ide o nárast na úrovni 14,2 percenta.

mgzs Čítajte viac Čínske MG v Česku exceluje. Je už 18. najpredávanejšou značkou

Vývoj na slovenskom trhu s novými automobilmi tak kopíruje pozitívny trend, ktorý pozorujeme už niekoľko mesiacov naprieč celou Európou. Postupne rastie aj podiel elektrifikovaných áut (elektromobily + plug-in hybridy). Za prvých 11 mesiacov tohto roku sa ich predalo 4 953, čo predstavuje trhový podiel na úrovni 5,99 percenta. Za samotný november sa ich predalo 485, ich podiel na trhu dosiahol rovných 6,9 percenta, čo je rovnaký výsledok ako v októbri a mierny pokles oproti septembru, kedy bol ich podiel 9 percent.

Pokiaľ sa pozrieme na čisté elektromobily, tak za prvých 11 mesiacov sa ich na Slovensku predalo 2 141, čo znamená, že tento rok je vôbec prvým, v ktorom ich predaj na Slovensku prekročil hranicu 2 000 kusov. A to v tomto čísle nie je zarátaná Tesla, ktorá nemá na Slovensku oficiálne zastúpenie a preto nefiguruje v štatistikách ZAP SR. To je dosť zásadný rozdiel, pretože podľa štatistík, ktoré poskytla Pravde SEVA (Slovenská asociácia pre elektromobilitu) je Tesla jednoznačne najúspešnejšou elektroznačkou na Slovensku.

VIDEO: Špičkový motorár o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

Aktuálne je trhový podiel čistých elektromobilov za prvých 11 mesiacov podľa ZAP SR len 2,59 percenta. Oproti minulému mesiacu sa zdvihol o menej ako jednu desatinu percenta, čo predstavuje faktickú stagnáciu. V podieli elektromobilov na celkovom predaji nových osobných áut patrí Slovensko takmer na úplný chvost celej Európskej únie, kde sa ich trhový podiel v priemere pohybuje na úrovni 14 percent.

Na Slovensku máme z hľadiska predaja elektromobilov silnú štvorku, tvorenú značkami Škoda, Volkswagen, Mercedes-Benz a Hyundai, za ktorými nasleduje pomerne vyrovnaná dvojica Kia a BMW. Ostatní v ich predaji už výraznejšie zaostávajú.

Ford-Puma-2020-1600-1a Čítajte viac Najpredávanejšie autá v Európe: Sandero kraľuje, v prvej päťke je aj Clio

Najpredávanejším elektromobilom na Slovensku je s veľkým náskokom Škoda Enyaq/Enyaq Coupé (373 predaných kusov). Po jedenástich mesiacoch sa do Top 10 v tejto kategórii dostala Toyota, ktorá z desiateho miesta tesne „vytlačila“ Audi. Taktiež si vymenili pozície Dacia a Citroën, aktuálne je Dacia 8. a Citroën 9. Dacia má pritom v portfóliu len jediný plne elektrický model, je ním malý Spring. Presnejšie čísla ukazuje nasledujúca tabuľka predaja elektromobilom podľa jednotlivých značiek:

Značka Predaj 01–11/23 (ks)
1. Škoda 373
2. Volkswagen 302
3. Mercedes-Benz 236
4. Hyundai 214
5. Kia 186
6. BMW 184
7. Peugeot 85
8. Dacia 76
9. Citroën 75
10. Toyota 57

Ak sa pozrieme na najpredávanejšie autá za uplynulý mesiac (kategória M1), vidno, že Škoda Octavia s obrovským náskokom smeruje za titulom najpredávanejšieho auta na Slovensku v tomto roku. Ohroziť ju už nedokáže v zostávajúcom čase nikto.

V prvej 15-ke najpredávanejších áut za november má šesťnásobné zastúpenie Škoda. Pri „škodovkách“ je zaujímavé, že Fabii patrí až desiata priečka a v rebríčku postupne klesá. Pri Škode treba spomenúť aj to, že je najpopulárnejšou značkou ako medzi firemnými, tak aj medzi súkromnými klientmi, čo na iných trhoch nebýva vždy zvykom.

V novembri sa darilo aj Toyote, do najlepšej 15-ky sa dostali jej tri modely – Corolla (6.), RAV4 (7. – 8.), Yaris Cross (14.). Oproti minulému mesiacu má v top 15 o jeden model menej, do rebríčka sa v novembri „nezmestil“ Yaris. Spolu s ním z neho priebežne vypadol aj Peugeot 2008, takže (ak nerátame Duster), tak v novembri v prvej pätnástke nie je opäť ani jedno francúzske auto. Dvojnásobné zastúpenie v top 15 majú Hyundai, Kia, po jednom zástupcovi majú Dacia a Suzuki.

Viac ukazujú nasledujúce tabuľky 15 najpredáva­nejších áut za uplynulý mesiac aj s porovnaním so septembrom a 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku za 11 mesiacov aj s medziročným porovnaním.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek