Putin znárodnil najväčšieho ruského predajcu áut

Veľká októbrová socialistická revolúcia sa asi ešte neskončila. Rusko opäť znárodňuje. Dokonca aj predajne áut.

29.12.2023 16:00
Rolf - ruský predajca áut Foto:
Najväčší ruský predajca áut sa dostal pod správu Kremľa. V podstate ide o znárodnenie. Na zakladateľa spoločnosti Rolf s dlhoročnou tradíciou bol vydaný zatykač.
debata (35)

Spoločnosť Rolf je najväčším predajcom áut v Rusku. Založil ju podnikateľ Sergej Petrov hneď po rozpade Sovietskeho zväzu. Bol vlastne jedným z prvých súkromných predajcov áut v krajine. V roku 2014 sa však z dôvodu kritiky anexie Krymu dostal pod drobnohľad Vladimira Putina. O päť rokov neskôr začalo vyšetrovanie firmy pred údajný nákup akcií za premrštené ceny. Tento rok v septembri dokonca bývalého vysokopostaveného manažéra spoločnosti zatkli a odsúdili na osem a pol roka väzenia za údajnú účasť pri nezákonnom prevode finančných prostriedkov do zahraničia. Zatykač bol vydaný aj na Petrova, ktorý v súčasnosti žije v Rakúsku.

Dvojník Putina sa opýtal Putina, či má dvojníkov

Video
photo 2023-12-18 22-50-18-768x512 Čítajte viac Nezľaknite sa. Rusi predstavili prototyp elektromobilu Amber. Aj Multipla je pri ňom kráska

Ďalším krokom Kremľa proti tejto spoločnosti je jej „znárodnenie“. Rusko už síce prevzalo kontrolu nad viacerými zahraničnými spoločnosťami, akými sú francúzsky mliekarenský gigant Danone, dánsky pivovar Carsberg a najnovšie aj aktíva OMV, ale teraz siahlo prvýkrát na majetok významného ruského predajcu. Zhabanie majetku spoločnosti Rolf bolo zverejnené vo vyhláške na vládnej webovej stránke. „Tento krok má výlučne ekonomické dôvody a je v súlade so súčasnou legislatívou Ruskej federácie so zreteľom na známu medzinárodnú situáciu, ktorá je teraz okolo nás,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. A dodal, že firma Rolf mala vlastnícky systém vrátane offshore prvku, ktorý si vyžadoval štátny zásah.

volvo Čítajte viac Fabrika Volva v Rusku začína opäť vyrábať. Ale už nie Volvá

Sergej Petrov obvinenia o nezákonnom prevode peňazí popiera a za ovládnutím spoločnosti vidí politické dôvody. Tento krok označil za ďalšiu ranu pre ruskú investičnú scénu, pretože podľa neho už nebudú investori napríklad z Ázie riskovať nákup podielov v ruských spoločnostiach. To, čo Kremeľ nazýva „dočasnou správou pod externým manažmentom“ označil Petrov pre agentúru Reuters za trvalé nariadenie. „Toto všetko sme už vedeli. Bankári nám vopred povedali, že sa dostaneme pod externú správu." Petrov si myslí, že tento krok je v záujme nejakého iného subjektu, ktorí sa pokúsi firmu odkúpiť a že tento mechanizmus sa používa len ako zásterka.

Zdroj:Automotive News Europe

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #predaj áut #predaj áut v Rusku #Rolf
Články podľa značiek