LG Electronics: Kórejci vyvinuli neviditeľnú anténu

Kórejské LG v spolupráci s francúzskym výrobcom okien Saint-Gobain Sekurit predstavia na CES v Las Vegas výkonnú anténu integrovanú v skle.

03.01.2024 12:00
LG Electronics - transparentná anténa 2023 Foto:
Nová anténa bude mať podobu priehľadného filmu integrovaného v skle, alebo naneseného na jeho povrchu. Podporí GG, Wi-Fi aj GNSS. Vedľajším efektom bude aj lepšia aerodynamika, pretože si nevyžaduje žiaden kryt.
debata (1)

Antény na autách sú čoraz menšie, ale stále ide o samostatný prvok, ktorý je potrebné umiestniť kdesi na karosériu auta. Napríklad v podobe strešnej plutvičky. Kórejský elektronický gigant LG má však riešenie, ako urobiť anténu celkom neviditeľnou. Rozhodol sa ju integrovať na okná áut, alebo priamo do nich. Aj preto na vývoji spolupracoval so známym francúzskym výrobcom automobilových okien – firmou Saint-Gobain Sekurit. Nová transparentná anténa má podobu priehľadného filmu, v ktorom sú integrované transparentné elektródy.

Harman - anténa Čítajte viac Harman: Klasické antény končia, na scéne je nová. Zvládne aj 5G

Tento film je možné naniesť na okná vozidiel, vrátane strešných okien. Film môže sklo pokrývať, alebo môže byť integrovaný priamo medzi jeho vrstvami. Za touto technológiou sa skrýva až 80 patentov. LG sľubuje, že nový typ antény ponúka ešte lepšiu konektivitu ako súčasné antény a podporuje siete 5G, GNSS (Global Navigation Satellite System) a Wi-Fi. Novinka tiež uvoľní ruky dizajnérom, pretože nebudú musieť zohľadňovať prítomnosť antény ani jej krytu na karosérii. Transparentnú anténu predstavia LG Electronics a Saint-Gobain Sekurit na výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas.

Superintegrator Intelligent Vehicle Front  4 Čítajte viac Superintegrator: Nová technológia môže výrazne zmeniť dizajn prednej časti áut

„Priehľadná anténa, vytvorená prostredníctvom nášho úzkeho partnerstva so spoločnosťou Saint-Gobain Sekurit, je produktom novej generácie, ktorý už preukázal svoj výnimočný komunikačný výkon v automobilových aplikáciách prostredníctvom testov,“ povedal Eun Seokhyun, prezident spoločnosti LG. Kedy uvidíme transparentnú anténu na prvých sériových autách, partneri zatiaľ neprezradili. Ani to, ktorá automobilka sa postará o jej debut. Predpokladáme ale, že kariéru odštartuje v prémiovom segmente. Vysoký telekomunikačný výkon príde vhod, pretože nové autá sú stále prepojenejšie a potrebujú stále viac dát v reálnom čase.

LG StanbyME Go Čítajte viac LG ponúka ‘televízor v kufríku‘. Je ideálny do kempu a do auta

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #LG #anténa #LG Electronics #Saint-Gobain Sekurit #automobilová anténe
Články podľa značiek