Mini Aceman: 5-dverové Mini sa už derie na svet. Tankovať doň nebudete

Nový Aceman nebude len 5-dverovými Mini. V ponuke získa autonómnu pozíciu a v jeho DNA sa objavia stopy crossoveru. So spaľovacími motormi neráta.

10.01.2024 18:00
debata
Päťdverové Mini sa zmení na Mini Aceman. Okrem... Foto: KGP Photography
Mini Aceman - predprodukčné prototypy 2024 Päťdverové Mini sa zmení na Mini Aceman. Okrem väčšej dĺžky by malo mať aj o čosi vyšší podvozok.

Novú generáciu Mini už poznáme. Predstavila sa vlani. A ako vieme, je čisto elektrická. Konečne aj s poriadnou batériou s kapacitou 40,7 alebo 54,2 kWh a teda aj solídnym dojazdom 402 km. Je len otázkou času, kedy sa ukáže aj jeho 5-dverová verzia. Tá sa doteraz označovala ako Mini 5-door, no v novej generácii získa autonómne postavenie aj vlastný názov. Z 5-dverového Mini sa stane Mini Aceman a od základného modelu sa bude líšiť nielen rozmermi ale aj charakterom. Stane sa z neho tak trochu crossover, ale s citom, aby si neliezol do kapusty s novým SUV Countryman.

Mini Cooper SE - 2023 Čítajte viac Mini Cooper: Už len ako elektromobil. A z Číny

Ako bude vyzerať naznačilo Mini vlani v lete rovnomenným konceptom. A teraz tu máme prvé snímky zamaskovaných predprodukčných prototypov, ktoré boli zachytené pri prevoze v Číne. Prečo v ríši stredu? Nové Mini SE sa totiž rodilo v spolupráci s čínskou automobilkou Great Wall Motor, kde ho aj vyrábajú v spoločnom podniku Spotlight Automotive. Až neskôr sa rozbehne produkcia v domovskej Británii. A podobný osud má aj Aceman. Na prvý pohľad je novinka väčšia a má väčšiu svetlú výšku. Na dĺžku má merať 4 050, na šírku 1 990 a na výšku 1 590 mm. Krátke previsy a široký postoj naznačujú hravé jazdné vlastnosti.

Na dĺžku má Aceman merať 4 050, na šírku 1 990... Foto: KGP Photography
Mini Aceman - predprodukčné prototypy 2024 Na dĺžku má Aceman merať 4 050, na šírku 1 990 a na výšku 1 590 mm.
Mini Aceman Concept - 2022 Čítajte viac Mini Aceman: Tento koncept nahradí 5-dverové Mini. A udá smer

Vnútri sa má predstaviť nový osobný asistent prostredníctvom veľkého kruhového OLED displeja na báze operačného systému Android. Očakáva sa, že z konceptu poputuje do sériového modelu aj ambientné osvetlenie, ktoré bude vytvárať viaceré druhy nálad. Aceman sa má dokázať premeniť doslova na „nočný klub na kolesách“. Pomáhať tomu budú aj umelé zvuky a virtuálny DJ. Pohon Acemanu bude totožný s krátkym Mini SE. Vpredu umiestnený motor ponúkne buď 135 alebo 160 kW. Pohon oboch náprav sa neočakáva. Nie je však vylúčené, že by mohol neskôr doraziť vo vrcholovej verzii Aceman John Cooper Works (JCW).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Mini Aceman
Články podľa značiek