VW Golf: ‘Osmička‘ po facelifte sa už predvádza. A hneď ako GTI

Vráti sa viac hardvéru, ale manuálna prevodovka končí. Aj keď nutne nemusela. GTI má byť najvýkonnejšie v histórii.

09.01.2024 18:00
debata
Na prvej snímke sa vynovený Golf, hoci zakrytý... Foto: Volkswagen
VW Golf GTI - kamufláž 2024 Na prvej snímke sa vynovený Golf, hoci zakrytý kamuflážou, predstavuje v ostrej verzii GTI. Jej výkon by mal vzrásť zo 180 na 195 kW.

Tento rok oslavuje Volkswagen 50. výročie od príchodu Golfu, auta ktoré sa stalo európskou ikonou. K tomuto sviatku pripravil malý darček v podobe faceliftu ôsmej generácie. A hoci tá sa ukáže v plnej paráde až koncom januára, oslava začne v USA na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Práve tu sa predstaví modernizovaná verzia. Síce v kamufláži, ale zato so všetkými vychytávkami. Okrem toho, že Golf dostane chatbot ChatGPT integrovaný do hlasového asistenta IDA, v niektorých oblastiach bude konzervatívnejší. Automobilka z Wolfsburgu totiž vypočula kritiku zákazníkov a do Golfu vráti viac hardvéru. Na prvých snímkach z kabíny vidieť napríklad volant s klasickými tlačidlami, dokonca pôvodným z Golfu VII. Tie dotykové sa totiž nestretli s pochopením.

VW Golf GTI - kamufláž 2024
VW Golf GTI - kamufláž 2024
+15VW Golf GTI - kamufláž 2024
Škoda Octavia - facelift 2024 Čítajte viac Škoda Octavia: Toto je prvá snímka faceliftu. Bude radikálny?

Priateľskejšie má byť aj ovládanie klimatizácie na novom dotykovom displeji infotainmentu s podsvietenou lištou. Inšpirácia pochádza z modelov ID.4 a ID.7 či z nového Passata. O technike pod kapotou toho zatiaľ veľa nevieme. Predpokladáme však, že aj Golf, podobne ako nový Passat, neodpíše naftové motory. Plug-in hybrid by zas mohol disponovať väčšou batériou s dojazdom až 100 km v kombinácii s novým 4-valcom 1,5 TSI evo. Smutnou správou je, že manuálne prevodovky definitívne končia. „Keď sme začali s vývojom, nebolo jasné, či budú pravidlá Euro 7 voľnejšie alebo nie,“ povedal šéf vývoja značky VW Kai Grünitz. Výsledkom bolo, že VW urobil svoje rozhodnutia na základe pôvodných prísnejších návrhov Euto 7. „V určitom bode sa musíte rozhodnúť, aby ste zvládli časovú os,“ povedal Grünitz.

Na volant sa vrátia hardvérové tlačidlá,... Foto: Volkswagen
VW Golf GTI - kamufláž 2024 Na volant sa vrátia hardvérové tlačidlá, dokonca tie zo siedmej generácie. Infotainment však bude úplne nový. Ovládanie klimatizácie uľahčí dotyková lišta.

Iné zásadné zmeny sa neočakávajú. „Celková koncepcia Golfu je stále skvelá, takže sme toho na vozidle nemuseli až tak veľa meniť,“ povedal Grünitz. Šušká sa tiež o silnejšom GTI, ktorého výkon by mal vzrásť zo súčasných 180 na 195 kW. Z ponuky ho Volkswagen rozhodne nevyškrtne. Dôkazom sú práve prvé oficiálne fotografie, kde sa v kamufláži predvádza práve kultová verzia GTI. Z pod polepov „vykúka“ nový nárazník aj nové užšie svetlá, ktoré budú pravdepodobne spoločné aj pre ostatné verzie vynoveného Golfu. Na ďalšie informácie si ešte budeme musieť počkať. Svetová premiéra verzie označovanej aj ako Golf 8.5 je naplánovaná na 24. januára.

VW Golf GTI 2026 - skica 2024 Čítajte viac VW Golf GTI: Je to isté. Elektrický hothatch príde v roku 2026

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Golf #VW Golf GTI
Články podľa značiek