Tento Duster ešte nepoznáte. Vyrábať ho budú v Turecku

Kým nová Dacia Duster ostane na linkách materského závodu Dacie v Pitešti, derivát s logom Renaultu sa po prvý raz objaví v Turecku.

16.01.2024 18:00
debata (1)
Veľké zmeny pri prerode Dacie Duster na Renault... Foto: Renault
Renault Duster - 2024 Veľké zmeny pri prerode Dacie Duster na Renault Duster nečakajte. Novinkou je len veľký nápis Renault na prednej maske.
Dacia Duster - 2023 Čítajte viac Poznáme základnú cenu nového Dusteru. Zdražie poriadne

Dacia Duster je globálnym modelom Renaultu. Okrem Rumunska vyrábala automobilka Duster aj v Rusku, v Indii a Brazílii. Dokonca pod logom Renaultu či Nissanu. S treťou generáciou Dusteru, ktorá sa predstavila v závere vlaňajšieho roka, to nebude inak. Je tu však jedna novinka. Renault Duster nebol totiž nikdy z Európy. Teraz sa to zmení. Postará sa o to výrobný podnik OYAK Group v tureckej Burse. Francúzsky koncern doň do roku 2027 naleje 400 miliónov eur a spustí v ňom výrobu štyroch nových Renaultov vrátane Dusteru.

Dacia Duster - 2023 Čítajte viac Dacia Duster: Toto je tretia generácia. Krásna, ale už bez dieselu

Z tureckého produkčného centra sa má stať zároveň exportné centrum pre Európu, ale aj ďalšie krajiny sveta. Výsledkom modernizácie má byť tiež radikálne zníženie nákladov na jedno vyrobené vozidlo až o 30 %. Tri z nových modelov, ktoré sa budú vyrábať v závode v Burse, budú navrhnuté tak, aby oslovili zákazníkov v segmentoch SUV B a C, uviedla spoločnosť. Takže nie je vylúčené, že okrem Dusteru sa tu objaví neskôr aj väčší Bigster. Produkcia nie je ďaleko, pretože Renault Duster sa má dostať k tureckým zákazníkom už v druhej polovici budúceho roka.

Vzadu j zas namiesto nápisu Dacia logo Renaultu. Foto: Renault
Renault Duster - 2024 Vzadu j zas namiesto nápisu Dacia logo Renaultu.

Aj preto sa môžeme pozrieť na jeho prvé fotografie. Ako vidieť, veľa práce si dizajnéri s prerodom tohto pôvodne rumunského SUV na francúzske nedali. A v podstate to ani nie je nutné, pretože sa nikdy nestretnú na tom istom trhu. V Európe sa bude Duster predávať ako Renault len v Turecku. Takže jedinou zmenou je výmena „reťaze“ a písmen DC, ktoré sú novou vizuálnou identitou Dacie, za veľký nápis Renault na prednej maske. A vzadu sa zas objavuje nové logo Renaultu. Tlačová správa spomína ešte skutočnosť, že v Turecku by mal byť Renault Duster v ponuke ako hybrid, teda s motorom 1,6 SCe a elektromotorom v prevodovke.

Dacia Duster Coupé - ilustrácia 2023 Čítajte viac Dacia Duster ako kupé? Známy dizajnér si vie predstaviť ešte oveľa viac

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia #Dacia Duster #Renault Duster
Články podľa značiek