Dacia Duster ako kupé? Známy dizajnér si vie predstaviť ešte oveľa viac

Dizajn tretej generácie Dacie Duster vyvolal veľmi pozitívne reakcie. Známy maďarský ilustrátor X-Tomi design si ale vie budúcnosť Dusteru predstaviť ešte pestrejšie. Navrhol kupé, pikap a dokonca kabriolet. Veľké šance však týmto snom nedávame.

19.12.2023 10:00
debata
Duster Coupé by si v rastúcej ponuke športovo... Foto: X-Tomi Design
Dacia Duster Coupé - ilustrácia 2023 Duster Coupé by si v rastúcej ponuke športovo ladených SUV našiel nepochybne svojich zákazníkov. Otázkou je len to, koľko by to stálo.
Dacia Duster - 2023 Čítajte viac Dacia Duster: Toto je tretia generácia. Krásna, ale už bez dieselu

Duster sa stal od roku 2009 skutočným fenoménom. Lacné SUV z Rumunska doslova očarilo svet. Jeho dve generácie majú na konte viac ako 2,2 milióna predaných kusov. A to hovoríme len o tých s logom Dacie. Duster sa totiž v južnej Amerike a v Rusku predával aj ako Renault Duster a Indii dokonca ako Nissan Terrano. Ešte v roku 2022 bol najpredávanejším SUV v Európe. Takže pôvodne lacná alternatíva pre menej solventné regióny sveta nakoniec zažiarila aj v Nemecku či vo Francúzsku. A skvelá kariéra má pokračovať treťou generáciou, ktorú Dacia predstavila len v novembri. Reakcie na jej dizajn boli veľmi pozitívne. Napokon, základné črty vychádzajú z konceptu Bigster.

Dacia Duster s 3-dverovou karosériou by... Foto: X-Tomi Design
Dacia Duster 3-door - ilustrácia 2023 Dacia Duster s 3-dverovou karosériou by nemusela byť úplne "od veci". Veď takto nejako mohla vyzerať jej sestra - nová Lada Niva. Po útoku Ruska na Ukrajinu však zo spoločného projektu nič nebude.
Dacia Bigster Concept - 2021 Čítajte viac Dacia Bigster: Aj najdrahšia Dacia má byť lacná. Cena ale začne trojkou

Nový Duster inšpiroval aj známeho maďarského ilustrátora, ktorý si hovorí X-Tomi Design. Ten sa rozhodol vytvoriť na základe oficiálnych snímok ďalšie verzie Dusteru. Okrem pikapu, ktorý však nie je vylúčený, aj tri oveľa odvážnejšie vízie. Prvou je Duster Coupé. Pre značku, ktorá si zakladá na skvelom pomere ceny a hodnoty, je to síce trochu „úlet“, ale prečo nie. Segment SUV-kupé je dnes veľmi populárny a badať ho môžeme aj v ponuke mianstreamových automobiliek. Renault má napríklad svoju Arkanu, Škoda Enyaq Coupé a Volkswagen zas Taigo. Niet pochýb, že kupé od Dacie by si svoju klientelu našlo. Nehovoriac o tom, že Duster zdieľa platformu CMF-B s Arkanou, takže ani technologicky by to problém byť nemusel. Podobne ako stvoriť 3-dverovú verziu. Veď práve takto nejako mala vyzerať nová Lada Niva.

A takto si známy ilustrátor predstavuje... Foto: X-Tomi Design
Dacia Duster Cabriolet - ilustrácia 2023 A takto si známy ilustrátor predstavuje kabriolet. Nevyzerá vôbec zle, no šance mu nedávame. Takáto prestavba by bola extrémne drahá.
Dacia - 8 miliónov áut od 2004 Čítajte viac Dacia vyrobila od roku 2004 osem miliónov áut. Viete, ktorá je najpredávanejšia?

Ešte odvážnejšia je vízia Dusteru s otvorenou karosériou. Tu by bol už ale zoznam konkurentov naozaj úzky. Veď na čosi podobné sa zatiaľ podujal len Land Rover so svojím Range Roverom Evoq a Volkswagen, ktorý priviedol na svet otvorený T-Roc. Viac SUV s plátennou strechou naozaj nenájdete. Takýto Duser by ale nepochybne prekročil cenovú úroveň, na ktorú sú zákazníci Dacie zvyknutí. Nehovoriac o tom, že už dnes sú Dacie drahšie ako v minulosti. Platiť to bude aj pre tretiu generáciu tejto SUV legendy, hoci značka sľubuje, že v porovnaní s konkurenciou bude Duster naďalej ponúkať najlepší cenovo-hodnotový pomer. Za vyššou cenou stoja najmä nové bezpečnostné a emisné technológie. Veď Duster bude k dispozícii aj ako full-hybrid.

Pikapu sa pravdepodobne dočkáme, ale nie je... Foto: X-Tomi Design
Dacia Duster Pick-up - ilustrácia 2023 Pikapu sa pravdepodobne dočkáme, ale nie je zrejmé, či bude niesť logo Dacie. V súčasnosti sa predáva ako Renault Oroch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek