Toto sú najstaršie autá, ktoré sa dajú stále kúpiť ako nové. Niektorým kariéra zďaleka nekončí

Automobilky sa snažia modelový park pravidelne obnovovať. Niektoré autá však na novú generáciu čakajú dlhé roky a vystačiť si musia s viacnásobnými modernizáciami. Vzhľadom na postupnú transformáciu na elektromobilitu je možné, že na linkách ešte nejaký čas zostanú.

22.01.2024 06:00
Tesla Model S  2013 Foto:
Tesla Model S prišla na trh v roku 2012 ako jeden z prvých elektromobilov.
debata (5)

Americký automobilový magazín Jalopnik zostavil rebríček áut, ktoré sa na tamojšom trhu dajú stále kúpiť ako nové, no ich pôvod siaha hlboko do minulosti. Dôvodov na situáciu, keď výrobca udržuje nejaký model dlhodobo bez nástupcu, môže byť niekoľko. A hoci spomínaný zoznam vznikol v zámorí, niektoré autá poznáme aj u nás.

Absolútnym rekordérom je dodávka Chevrolet Express, ktorá mala premiéru v roku 1995. Koncern General Motors už dávnejšie oznámil, že Express dostane batériového nástupcu, no príchod novej generácie oddialili viaceré komplikácie s elektrickými modelmi, hlavne s Chevroletom Bolt. Je tak vysoko pravdepodobné, že tento úžitkový univerzál sa dočká tridsiateho výročia od príchodu na trh.

GMC Hummer EV - 2022 Čítajte aj Elektromobily GM majú masívne problémy so softvérom. Kolabuje infotainment aj nabíjanie

Medzi veľmi obľúbené automobily na americkom trhu patrí Toyota 4Runner, ktorá prvýkrát zišla z liniek v roku 2009. Napriek pokročilému veku sa dočkala obnovenia záujmu zo strany zákazníkov a jej predaje začali v posledných rokoch opäť stúpať. Hlavným dôvodom je koncepcia modelu 4Runner, ktorá ešte vychádza z tzv. starej školy pre jazdu po nespevnených cestách. Toyota tak nemá dôvod súčasnú generáciu nahrádzať nástupcom, a tak si vystačí s modernizáciami.

Dvojnásobné zastúpenie v zozname má Mitsubishi, a to vďaka modelom Outlander Sport a Mirage. Tie poznáme aj u nás pod názvami ASX a Space Star a aj na našom trhu patria medzi najstaršie nové autá. V tomto prípade však ich dlhovekosť pramení z problémov značky, ktorá jednoducho nemala zdroje na vývoj nástupcov a obe autá si museli vystačiť s faceliftami.

Tesla - poškodené zavesenie Čítajte aj Megaškandál: Tesla predávala roky autá s chybnými dielmi. A to vedome

Jediným elektromobilom v poradí je Tesla Model S, ktorá je na trhu od roku 2012. V podstate ide o jeden z najstarších elektromobilov, ktorý však ale doteraz nedostal nástupcu. Vzhľadom na reputáciu Tesly sa nová generácia v dohľadnej dobe očakávať nedá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #modernizácia #vek áut
Články podľa značiek