V Ženeve bude menej vystavovateľov ako v Nitre. Črtá sa megafiasko

Optimizmus usporiadateľov tohtoročného autosalónu v Ženeve je priam nepochopiteľný. Dorazí totiž len osem značiek. A niektoré ani nepoznáte. Má to vôbec význam?

30.01.2024 12:00
Autosalón Ženeva - 2016 Foto:
Nablýskané expozície v halách Palexpa sú dávno minulosťou. A nezmení to ani 69. ročník, ktorý sa koná po štvorročnej pauze.
debata (1)

Autosalón v Ženeve sa konal naposledy v roku 2019. Nasledujúci rok bol zrušený pre covidovú pandémiu a to doslova pár hodín pred oficiálne plánovaným otvorením brán. Organizátori jednoducho neodhadli riziko epidémie, ktorá sa šírila z Talianska, čím zúčastneným vystavovateľom spôsobili obrovské straty. Bol to len ďalší diel do skladačky spolu s obrovskými cenami za možnosť vystavovať a aroganciou ženevských organizátorov, ktorá vyústila v neochotu automobiliek vrátiť sa neskôr do hál Palexpa. Zrušené boli preto aj ročníky 2021, 2022 a 2023. Teda, ak nerátame náhradu v podobe licenčného Kataru. Palexpo to však stále nevzdalo a na tento rok ohlásilo veľký návrat akcie.

GIMS - 2019 Čítajte viac Nie je to hlúpe? Ženevský autosalón sa bude konať v Katare!

Zázraky sa však diať nebudú. A to definitívne. Poznáme totiž finálny zoznam vystavovateľov a ten bude ešte skromnejší ako ten v Mníchove. Už vlani sme vedeli, že účasť odmietli Volkswagen, Mercedes-Benz a BMW. Myslíme tým koncerny, takže aj všetky ich značky vrátane Škody, Audi, Seatu, Lamborghini, Cupry či Mini. Neskôr sa rozhodol nezúčastniť ani koncern Stellantis, čo znamená stratu ďalších trinástich automobiliek od Peugeotu a Citroënu cez Opel a Fiat až po Alfa Romeo alebo Jeep. Dokonca ani Lancia, ktorá hlási comeback, sa na brehy ženevského jazera nedostaví. „Nehrozí“ ani Volvo, ktoré s klasickými výstavami skoncovalo pred rokmi ako prvé. No ani to organizátorov neodradilo.

autosalon ženeva, zrušeny Čítajte viac Nádej umiera posledná. Ženevský autosalón chce vraj vstať z mŕtvych

Autosalón bude – až na to, že bude prakticky bez áut. Prihlásených je len osem značiek, z ktorých niektoré ani nepoznáte. Na ich vymenovanie netreba vyrábať ani tabuľku, stačí jeden riadok. Zúčastnia sa BYD, Dacia, Isuzu, Lucid, MG, Microlino, Pinifarina a Renault. To už aj výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas svedčí viac prívlastok autosalón ako tomu chystanému vo Švajčiarsku. Zdá sa, že fiasko Palexpo neminie a že ročník 2024, ktorý sa bude konať od 26. februára do 3. marca, bude posledným. Zlaté časy sa už nikdy nevrátia. Automobilky objavili čaro sociálnych sietí či videoprezentácií a odmietajú platiť horibilné čiastky za kamenné autosalóny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Ženeva
Články podľa značiek