Jeep Wagoneer S: Toto je prvý pohľad do luxusného ‘elektra‘

Jeep síce predstaví svoj prvý globálny elektromobil až na jeseň, no už dnes môžeme nahliadnuť do jeho kabíny. Je pomerne konvenčná.

05.02.2024 14:00
debata
Wagoneer S bude najaerodynamickejším Jeepom... Foto: Jeep
Jeep Wagoneer S - 2024 Wagoneer S bude najaerodynamickejším Jeepom všetkých čias. Jeho podobu naznačil Jeep už dávnejšie rovnomenným konceptom.

Jeep vstupuje do éry elektromobility opatrne. Zatiaľ má v ponuke len malý Avenger, ktorý sa okrem spaľovacích verzií vyrába aj ako čistý elektromobil. Jeho základom je platforma e-CMP (STLA Small) koncernu Stellantis, takže ide o ďalší derivát na tému Peugeotu 2008, Opelu Mokka či Fiatu 600e. Hoci sa Jeepu podarilo získať s Avengerom titul európskeho auta roka 2023 (COTY), mnohí ho kritizujú za to, že nejde o pravý Jeep. Nielen z dôvodu elektrifikácie a unifikácie, ale najmä preto, že ako prvý model v histórii značky nedisponuje pohonom oboch náprav. Zmeniť to má ďalšia novinka, o ktorej nás Jeep informuje od začiatku tohto roka.

Interiér si Wagoneer S požičia z veľkej časti... Foto: Jeep
Jeep Wagoneer S - 2024 Interiér si Wagoneer S požičia z veľkej časti od svojich benzínových súrodencov Wagoneer a Grand Wagoneer. Palubná doska ponesie tri displeje.
Stellantis - elektrická platforma STLA Large 2024 Čítajte viac Stellantis predstavuje veľkú elektrickú platformu. Pre Jeep, Alfu aj Maserati

Na jeseň totiž predstaví elektrickú vlajkovú loď Wagoneer S. Pôjde vlastne o prvý globálny elektromobil značky. O jeho dynamike a schopnostiach v teréne netreba pochybovať. Postavia ho totiž na veľkej platforme STLA Large s dvojicou elektromotorov. Vrcholová verzia bude mať výkon 441 kW a na stovku zrýchli za 3,5 sekundy. Veľká batéria mu zabezpečí dojazd približne 600 km. Aj vďaka nízkemu odporu vzduchu celkom novej karosérie. Kým však tá bude svojimi aerodynamickými líniami vynikať v klasickom portfóliu značky, interiérom bude mať elektrická vlajková loď blízko ku svojim 6-valcovým spaľovacím súrodencom – Wagoneeru a Grand Wagoneeru.

Táto snímka odhaľuje, že ani v elektrickom... Foto: Jeep
Jeep Wagoneer S - 2024 Táto snímka odhaľuje, že ani v elektrickom Jeepe nebude chýbať systém Select-Terrain pre jazdu na rôznych povrchoch.
Jeep Wagoneer  - 2024 Čítajte viac Jeep: Americký downsizing? Z 8-valcov na 6-valce

Potvrdzujú to prvé snímky kabíny. Palubná doska bude prakticky identická. Môže obsahovať až tri displeje, z čoho jeden je venovaný spolujazdcovi. O luxus nebude núdza. Jeep avizuje napríklad highendovú aparatúru McIntosh s devätnástimi reproduktormi. Sľubuje tiež kvalitné materiály, špičkové spracovanie a dynamické ambientné osvetlenie. Na novej stredovej konzole vidíme otočný ovládač „prevodovky“. Prepínač jazdných režimov Select-Terrain bude obsahovať módy pre jazdu v piesku, snehu, ale aj športový a ekonomický mód. V sérii dodá Jeep veľké panoramatické okno. Kým premiéra prebehne na jeseň, predaj spustí Jeep až v roku 2025.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Jeep #Jeep Wagoneer #Jeep Grand Wagoneer #Jeep Wagoneer S
Články podľa značiek