Fiat Multipla: Ohrdnuté MPV sa vráti. Mohlo by vyzerať takto?

Fiat už do svojej ponuky vrátil historické modely 500, 600 či Topolino. I keď so svojimi predchodcami veľa spoločné nemajú. Podobne by to malo byť s legendárnou Multiplou. Jej reinkarnáciu by sme mohli vidieť už tento rok.

14.02.2024 18:00
debata (6)
Takto si predstavuje novodobú Multiplu... Foto: Maltese Design
Fiat Multipla - Maltese Design Takto si predstavuje novodobú Multiplu taliansky dizajnér Marco Maltese. Inšpirácia historickou predlohou je nepopierateľná. Páčila by sa vám?

Fiat Multipla, vyrábaný v rokoch 1998 až 2010, bol často označovaný za najškaredšie auto planéty. Lenže Multipla mala aj svojich skalných priaznivcov. Kontroverzný dizajn s akýmsi labutím zobákom ukrýval totiž nesmierne praktický interiér. Vďaka sedadlám v usporiadaní 3 + 3 odviezla Multipla pri dĺžke len neuveriteľných 3 994 mm šesť pasažierov a k tomu ešte dostatok batožiny. Jednoducho, bola doslova geniálna.

Fiat - fabrika na Sicílii Čítajte viac Fiat zbúra ‘fabriku duchov‘ na Sicílii. Toto je nelegálne video z jej útrob

Žiadne iné auto nič podobné nezvládlo, a tak na ňu mnohí nedajú dodnes dopustiť. Koncept Fiatu neskôr napodobnila Honda s modelom FR-V. To všetko je už ale dávno minulosťou. Lenže minulosť má Fiat rád. Dokázal to pred viac ako dekádou návratom ikonickej päťstovky a nedávno reinkarnáciou Fiatu 600 a Fiatu Topolino. Podobne to bude s Multiplou. Veľký comeback Multiply ohlásil Fiat už v roku 2022.

Fiat Multipla - Maltese Design
Fiat Multipla - Maltese Design
+10Fiat Multipla - Maltese Design

A to s tým, že na trh by mohla doraziť na prelome rokov 2024 a 2025. Potom sa nemožno čudovať, že s príchodom blížiacej sa premiéry začala Multipla lákať nezávislých dizajnérov. Napríklad Taliana Marca Maltesa. Ten vytvoril predstavu novodobej Multiply s názvom Re.Multipla, pričom sa inšpiroval historickou predlohou. Takže jeho idea má silný retro-futuristický nádych. A nevyzerá naozaj zle.

Fiat Centoventi Concept - 2019 Čítajte viac Fiat: Nová Panda zničí čínske elektromobily

My však vieme, že takto Multipla vyzerať nebude. MPV už nie sú v móde, a tak sa uberie smerom k SUV. Postaviť by ju mali na elektrickej platforme koncernu Stellantis STLA Small, presnejšie na platforme pripravovanej elektrickej Pandy. Multipla bude ale väčšia, veď v ponuke má vystriedať Tipo aj 500X. Pôvodný lejaut 3 + 3 však neočakávame. A na rozdiel od Pandy, ktorá ráta aj so spaľovacími motormi, Multipla by mala byť len elektrická.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Multipla
Články podľa značiek