Vedci stvorili ‘šialený‘ radar. Oklame všetky ostatné

To, čo nás má chrániť, je v skutočnosti hrozbou. Ukázali to nedávno vedci Dukeovej univerzity. Volajú po lepšej ochrane áut pred elektronickými útokmi. Dokážu totiž oklamať radary asistenčných systémov.

14.02.2024 14:00
Bosch - brzdový asistent Foto:
Autá využívajú radary na identifikáciu objektov pred vozidlom. Ak ho je možné oklamať, prináša to veľké riziká.
debata

Autá sa zmenili na počítače na kolesách. Navyše sú neustále pripojené na sieť. Z toho plynú všetky riziká, aké poznáme zo sveta počítačov. Nabúrať sa do softvéru auta alebo oklamať jeho senzory nie je nič zložité, lenže následky môžu byť v porovnaní s heknutým notebookom fatálne. Ukázali to nedávno vedci z Dukeovej univerzity, ktorým sa podarilo zmiasť radar auta falošnými signálmi. Dalo im to menej práce, než si mysleli. Dáta radaru pritom využívajú kľúčové asistenčné systémy. Napríklad adaptívny tempomat, udržujúci bezpečnú vzdialenosť od vpredu idúceho vozidla. Následky si asi viete domyslieť.

Tesla sa ‘zbláznila‘ a zabila dvoch ľudí v Číne

Video

Výsledky svojich pokusov zverejnia na Sympóziu o bezpečnosti sietí a distribuovaných systémov, ktoré sa uskutoční 26. februára v San Diegu v Kalifornii. No už teraz mnohé prezradili. „Bez toho, že by sme toho veľa vedeli o radarovom systéme napadnutého auta, môžeme ho prinútiť, aby si myslelo, že pred ním ide fiktívne vozidlo alebo aby skutočné vozidlo zmizlo z reálneho sveta,“ povedal Miroslav Pajic, jeden z výskumníkov. „Nerobíme tieto experimenty, aby sme niekomu ublížili, demonštrujeme existujúce problémy so súčasnými radarovými systémami, aby sme ukázali, že musíme zásadne zmeniť spôsob, akým ich navrhujeme.“

CR-Cars-Inline Hero-ADAS-Group-Shot-10-30 Čítajte viac Asistenčné systémy sú sklamaním. Počet nehôd neklesá

Ich systém, ktorý nazvali MadRadar, teda „šialený radar“, dokáže radar vozidla úplne zmiasť. Najväčšou „prednosťou“ MadRadaru je, že identifikuje parametre radaru napadnutého vozidla, napríklad vlnovej dĺžky a frekvencie, za menej ako štvrť sekundy. Len čo ich pozná, vyšle vlastné radarové signály, ktoré cieľ oklamú. Vedci demonštrovali tri útoky. Pri prvom vytvorili fantómové vozidlo, pri druhom donútili radar, aby si myslel, že žiadne vozidlo sa pred ním nenachádza a v treťom pokuse využili mix útokov, aby si napadnuté auto myslelo, že vozidlo pred ním náhle zmenilo kurz. Vždy to fungovalo.

American Automobile Association Čítajte viac Američania otestovali autonómne brzdy. Fungujú príšerne!

„Predstavte si adaptívny tempomat, ktorý využíva radar a verí, že auto pred vami zrýchlilo, čo spôsobí zrýchlenie vášho vlastného auta, pričom v skutočnosti k žiadnej zmene rýchlosti nedošlo,“ povedal Pajic. "Ak by sa to udialo v noci, keď kamery reagujú pomalšie, mali by ste veľké problémy,“ vysvetľuje. Výskumníci zdôrazňujú, že každá z týchto demonštrácií bola vykonaná na skutočných radarových systémoch a skutočných autách pohybujúcich sa na reálnych cestách. Vedci preto apelujú na výrobcov, aby sa týmto rizikám začali urýchlene venovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #radar #asistenčné systémy #hekerské útoky #tempomat
Články podľa značiek