Dodge: Prvý elektrický muscle car sa bude hrať na motor V8

Prvý elektrický muscle car predstaví americký Dodge už 5. marca. Emócie doplní „plnotučným“ zvukom a dokonca aj vibráciami.

28.02.2024 12:00
debata
Prvý elektrický muscle car od Dodge sa už... Foto: Dodge
Dodge - elektrický muscle car 2024 Prvý elektrický muscle car od Dodge sa už predvádza na prvých "temných" fotografiách.

Batérie čoskoro zamieria aj do amerických športových áut, ktorých zákonom pod kapotou bol doteraz hlučný 8-valec, zásobujúci posádku nielen omamným bublavým zvukom, ale aj poriadnou dávkou vibrácií. Platiť to bude aj o novom elektrickom „svalovcovi“, ktorého predstaví Dodge 5. marca. Automobilka si však dobre uvedomuje, že to nebude mať ľahké. Elektromobily vedia byť síce omračujúco dynamické, ale nedokážu sprostredkovať emócie silného spaľovacieho motora, ktoré nielen počuť, ale aj cítiť. A presne tie zákazníci amerických muscle cars požadujú.

Ford - manuálna prevodovka Čítajte viac Toyota vyvíja ‘manuál‘ pre elektromobily! Na čo je to dobré?

Preto Dodge vybaví svoju novinku zvukovým generátorom imitujúcim činnosť 8-valca aj s radením prevodových stupňov. A patent, ktorý si zaregistroval Dodge na úrade, zároveň naznačuje, že bude aj vibrovať. Systém sa má spoliehať na zväčšenú verziu haptických generátorov používaných v smartfónoch, ktoré vibrovaním replikujú pocit stlačenia fyzického tlačidla. Táto verzia by však vysielala vibrácie cez rôzne oblasti, ako je volant alebo sedadlo vodiča, na základe rôznych faktorov – polohy plynového pedálu, výstupného krútiaceho momentu motora či na základe rýchlosti otáčania kolies.

Takýto robustný 8-valec už v elektrickom... Foto: Dodge
Dodge Challenger SRT Demon 170 - 2023 Takýto robustný 8-valec už v elektrickom nástupcovi Dodge Charger síce nenájdete, ale jeho zvuk a vibrácie áno.

Duo systémov nazvaných AVE (Active Vibration Enhancement) a ASE (Active Sound Enhancement) by tak malo posádku elektrickej novinky uspokojiť zo všetkých stránok. Základom bude platforma koncernu Stellantis STLA Large, pre vysokovýkonné elektromobily s dojazdom až 600 km. Viac podrobností sa dozvieme už čoskoro. Samozrejme, elektrifikácia ešte neznamená koniec klasických muscle cars. Tie ešte ostanú na výrobných linkách nejaké tie roky. Ani kultový Dodge Charger tak ešte neodchádza do minulosti. Dostane len elektrického brata.

BMW M2 - 2022 Čítajte viac BMW M: Ak chcete manuál, neváhajte. Radiacu páku pošleme do minulosti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Dodge #Dodge Charger #muscle car
Články podľa značiek