Skúša Porsche čínsku taktiku? Tajne kúpilo Teslu Cybertruck

Hovorí sa tomu reverzné inžinierstvo. Kedysi ho využívali najmä japonské, kórejské a čínske automobilky. Dnes sa o to pokúša aj Porsche. Na aukcii kúpilo cez svojho dílera Teslu Cybertruck. Stálo ho to 244-tisíc dolárov. Elon Musk sa teší a tvrdí, že to „stálo za to“.

12.03.2024 16:00
Tesla Cybertruck - 2023 Foto:
O Teslu Cybertruck je obrovský záujem. Čaká sa však mesiace. Často je preto elektrický pikap obeťou priekupníkov, ktorí na predaji zarobia viac ako samotný výrobca. Využilo ich aj Porsche.
debata (1)

Tesla po rokoch sľubov začala vlani dodávať prvé pikapy Cybertruck zákazníkom. Neušlo sa všetkým. A už vôbec nie konkurenčným automobilkám, ktoré by mali záujem pozrieť si techniku Cybertrucku takpovediac zblízka. Áno, ani dnes nie je zriedkavá metóda reverzného inžinierstva. Je to efektívny spôsob, ako sa rýchlo dostať ku konštrukčným detailom konkurenčného produktu. Spätné inžinierstvo využívali hojne japonské, neskôr kórejské a v obrovskom meradle čínske automobilky. Jednoducho, konkurenčné modely rozobrali do poslednej skrutky, všetko zmerali, analyzovali a na základe zistených skutočností využili pri vývoji „vlastného“ produktu.

Tesla Cybertruck - 2023 Čítajte viac Tesla Cybertruck: ‘Postapokalyptický‘ pikap dorazil. Trvalo to štyri roky

Pikantné je, že dnes sa podobnou cestou vydalo Porsche, ktoré bolo doteraz skôr obeťou takýchto praktík. Zadovážilo si totiž jednu Teslu Cybertruck. Ľahké to ale nebolo, pretože Tesla zaviazala zákazníkov, že do jedného roka od kúpy nemôžu svoj Cybertruck predať. A to pod hrozbou pokuty až do výšky 50 000 dolárov. Samozrejme, našlo sa množstvo špekulantov, ktorí sa rozhodli i tak Cybertruck postúpiť horlivým záujemcom a pritom si namastiť vrecká. Sú na to dve možnosti. Tou prvou je auto prenajať na rok vo výške ceny, na ktorej sa kupujúci s majiteľom dohodne a po roku naň vozidlo bezplatne previesť. Druhou možnosťou je akceptovať pokutu 50 000 dolárov, ak je ponuka zákazníka dostatočne štedrá.

Tesla Cybersteer - úprava od Unplugged Performance Čítajte viac Tesla Cybertruck: Aj takto môže vyzerať. Vašu peňaženku to však zabolí

Potom je elektrický pickup oslobodený od akejkoľvek viazanosti a môže byť predaný podľa vlastného uváženia majiteľa. Takto nejako sa mala Tesla Cybertruck dostať aj do rúk Porsche, ktoré Cybertruck vydražilo prostredníctvom svojho predajcu v Manheime za neuveriteľných 244 000 dolárov. Pôvodného majiteľa, konkrétne spoločnosť Giv Me The VIN Johna Clay Wolfea pokuta teda trápiť určite nemusela. Ten navyše priznal, že deň pred ukončením aukcie predal potichu za 250 000 dolárov aj ďalší Cybertruck. Špekuluje sa, že ho získal Ford, pretože Cybertruck videli v jeho skúšobných priestoroch, ako sa nabíja.

Tesla Cybertruck - 2023
Tesla Cybertruck - 2023
+19Tesla Cybertruck - 2023

Zvláštne transakcie si všimol aj sám Elon Musk a zdá sa, že mu urobili radosť. Na správu zareagoval, že zaplatená cena „stála za to“. Na konto Porsche sa vyjadril, že potrebuje vylepšiť svoje elektrické autá, pretože stále nedosahujú úroveň Porsche so spaľovacími motormi. „Keď to rozoberú, objavia veľa nových technológií,“ napísal Musk sebavedomo na sociálnej sieti X. Dnes nie je jasné, či Muskova spoločnosť pôjde po pôvodných majiteľoch týchto Cybertruckov. V hre nie sú len peňažné sankcie, ale aj reputácia Tesly, ak sa ukáže, že doložky o zákaze predaja sú len zdrapom papiera.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Ford #Tesla #Tesla Cybertruck
Články podľa značiek