Fiat Panda nebude príliš ‘cool ‘. Meniť ju asi museli v poslednej chvíli

Patentové snímky novej Pandy ukazujú, že s nápaditým konceptom Centovendi nebude mať sériový model takmer nič spoločné. Dôvodom môže byť prechod na platformu Stellantisu a unifikácia s Citroënom ë-C3.

14.03.2024 18:00
debata
Toto je záväzný dizajn novej Pandy podľa... Foto: Fiat
Fiat Panda - patentové snímky 2024 Toto je záväzný dizajn novej Pandy podľa patentových snímok. Cítiť z neho príbuznosť s novým Citroënom ë-C3.

Fiat nám len vo februári naznačil svoju budúcnosť štyrmi odvážnymi konceptmi. A medzi nimi nechýbal ani náznak novej Pandy. Tá má byť väčšia ako jej predchodkyňa. Už vtedy bolo zrejmé, že s nesmierne invenčným konceptom Centovendi z roku 2019 nebude mať veľa spoločného. A možno je to škoda, pretože štúdia naozaj hýrila nápadmi. Za posledných päť rokov sa toho však veľa zmenilo. Fiat už nie je súčasťou koncernu FCA, ale koncernu Stellantis. A tak musel celý projekt kvôli zníženiu nákladov presedlať na nové základy – konkrétne na platformu STLA Small, ktorú už poznáme z Citroënu ë-C3. Ako vieme, s platformou elektrického Fiatu 500 už Stellantis do budúcnosti nepočíta. Skončí spolu s ním.

Fiat Centoventi Concept - 2019 Čítajte viac Fiat: Nová Panda zničí čínske elektromobily

Nové patentové snímky Pandy, ktoré sa objavili na internete, však ukazujú, že Panda nebude mať veľa spoločného ani s konceptom v nedávnej prezentácii. Bude oveľa strohejšia a uhladenejšia. Očakávať nemáme pixlové svetlá ani mohutné plastové lemy blatníkov. Dôvodom bude asi rozsiahla unifikácia s elektrickým Citroënom ë-C3, ktorý dostane viacero súrodencov, napríklad aj s logami Opel. Len tak sa podarí Fiatu stiahnuť cenu pod vytúženú hranicu 25 000 eur, aby dokázal konkurovať očakávaným čínskym elektromobilom. So starou Pandou sa však ešte nelúčte. Hoci má na konte neuveriteľných 12 rokov kariéry, na linkách má so spaľovacími motormi vydržať až do roku 2027, pričom v tomto roku absolvuje ďalší facelift.

Fiat Panda - patentové snímky 2024
Fiat Panda - patentové snímky 2024
+1Fiat Panda - patentové snímky 2024
Fiat - Pikap koncept 2024 Čítajte viac Fiat predstavil šokujúce novinky. Jednu bizarnejšiu ako druhú

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Panda #Fiat Centoventi
Články podľa značiek