BMW X3: Nová generácia použije dve platformy. A príde už čoskoro

BMW X3 je v súčasnosti bestseller mníchovskej značky. Toto SUV sa predáva lepšie ako klasická trojka. Čoskoro ho čaká generačná výmena a bude zásadná. Čisto elektrická verzia totiž presedlá na základy Neue Klasse.

17.04.2024 18:00
debata
Nové BMW X3 štvrtej generácie testuje... Foto: BMW
BMW X3 - prototy 2024 Nové BMW X3 štvrtej generácie testuje mníchovská automobilka na okruhu Miramas neďaleko Marseille.

BMW predstavilo SUV X3 v roku 2003 a do predaja ho uviedlo o rok neskôr. Po BMW X5 išlo o druhé mníchovské SUV. Išlo o zásah priamo do čierneho. X3 si totiž za dve desaťročia zaknihovalo viac ako 3,5 milióna exemplárov. Jeho tretia generácia z roku 2017 sa dokonca vypracovala na post najpredávanejšieho BMW. S počtom 350 000 vlani predaných kusov porazila aj klasické BMW radu 3. Už o pár týždňov ukáže Mníchov štvrtú generáciu. Pozornosť sa snaží pritiahnuť prvými snímkami zamaskovaných prototypov, ktoré testuje na francúzskom polygóne Miramas, neďaleko Marseille.

Videotest: BMW 520d xDrive – oboma nohami na zemi

Video
BMW X3 - prototy 2024
BMW X3 - prototy 2024
+3BMW X3 - prototy 2024

Novinka bude predstavovať veľkú zmenu, pretože na rozdiel od tretej generácie dostane čisto elektrická verzia novú platformu Neue Klasse, kým verzie so spaľovacími motormi vrátane plug-in hybridov zostanú verné architektúre CLAR. Výrazne odlišný bude aj dizajn. V každom prípade si X3 polepší z pohľadu aerodynamiky. BMW sa podarilo znížiť koeficient odporu vzduchu z pôvodných Cd 0,29 na 0,27. Novinka by mala byť tiež o niečo väčšia. V porovnaní s odchádzajúcou generáciou má mať nové X3 širší rozchod kolies a zlepšené stabilizátory pre zábavnejšiu jazdu bez toho, aby to negatívneho ovplyvnilo komfort.

Vrcholová verzia M50 by mala mať štyri výfuky.... Foto: BMW
BMW X3 - prototy 2024 Vrcholová verzia M50 by mala mať štyri výfuky. Nahradí pôvodnú M40i.
Volkswagen - divízia R Čítajte viac VW R: Aj Volkswagen chce mať svoje ‘emká‘. Budú však elektrické

Za príplatok dostane nové X3 adaptívny podvozok s elektronicky riadenými tlmičmi. Riadenie získa ostrejší prevod a očakávať máme aj rozšírený balík asistenčných systémov. BMW je už dnes presvedčené, že X3 získa v testoch Euro NCAP päť hviezdičiek. Vrcholová verzia, pôvodne označovaná ako M40i, sa zmení na X3 M50. Čo je však podstatné, X3 nezanevrie ani na dieselové motory. Či ale medzi nimi nájdeme 6-valec, je otázne. Konkurenčný Mercedes-Benz GLC si musí vystačiť so 4-valcami, takže v Mníchove veľa dôvodov na zachovanie 6-valcov nemajú.

Interiér bude chudobnejší na fyzické ovládače.... Foto: BMW
BMW X3 - prototy 2024 Interiér bude chudobnejší na fyzické ovládače. Zmizne dokonca aj legendárny kruhový ovládač iDrive.
BMW Vision Neue Klasse X - 2024 Čítajte viac BMW Vision Neue Klasse X: Toto je elektrické SUV blízkej budúcnosti

Elektrická verzia iX3 sa posunie ešte ďalej, ale príde neskôr. Nová platforma Neue Klasse bude totiž vybavená 800 V technológiou a novou generáciou batérie, ktorá bude mať o 20 % vyššiu energetickú hustotu a o 30 % rýchlejšie nabíjanie. Nabitie na ďalších 300 km by nemalo na výkonných nabíjačkách trvať dlhšie ako desať minút. Ďalším znižovaním odporov za pomoci o 20 % lepšej aerodynamiky a špeciálnych pneumatík by celková efektivita mala vzrásť o 25 %. Takže BMW sľubuje celkové predĺženie dojazdu až o 30 %, čo je vskutku zásadné.

BMW - projekt V16 1990 Čítajte viac BMW ukázalo po 34 rokoch tajný koncept. Má motor V16!

Pohon iDrive bude ťažiť aj z nového softvéru BMW a riadiacich jednotiek, ktoré majú až desaťkrát vyšší výpočtový výkon. Kým benzínové, naftové a plug-in hybridné X3 sa predstaví už o pár týždňov, iX3 bude nasledovať v druhej polovici roka 2025.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW X3 #BMW iX3 #NMW
Články podľa značiek