Rusi si už lacné autá zo zahraničia nekúpia. Rusko zaviera posledné kanály

Len čo sa Rusom podarilo vyriešiť problém s nedostatkom nových áut, tamojšie úrady sú pripravené zatvoriť posledné kanály, ktoré umožňovali výhodný dovoz vozidiel zo zahraničia. Chcú tak zaplátať dieru v rozpočte.

19.02.2024 16:00
Pašovanie aut do Ruska - 4 Foto:
Podvodom na clách pri dovoze nových áut z Kirgizska a Bieloruska do Ruska bude od apríla koniec.
debata (10)

Po uvalení sankcií na Rusko museli Rusi riešiť nedostatok nových áut. Na uvoľnený ruský trh vtrhli najmä čínske automobilky. Okrem oficiálnych dovozov sa však do Ruska importovali autá aj formou takzvaného paralelného dovozu. Vzniklo tak množstvo neoficiálnych kanálov, ktoré znamenali výpadky pre ruskú štátnu kasu. Úrady preto zaviedli rôzne opatrenia, ako napríklad vysoké recyklačné poplatky, ktoré neoficiálny dovoz znevýhodňovali. To aj preto, aby podporili domáci automobilový priemysel. Teraz dochádza k ďalšiemu obmedzeniu, ktoré uzavrie posledné kanály pre lacný dovoz áut z Bieloruska a Kirgizska.

Nemecké húfnice aj americké Bradley hľadajú ruských nepriateľov

Video

Stane sa tak 1. apríla, keď vstúpi do platnosti jednotný systém riadenia rizík pre Euroázijskú hospodársku úniu (EAEU). Jeho úlohou bude kontrola správnosti deklarácie colnej hodnoty tovaru dovážaného do únie z tretích krajín. Systém počíta s možnosťou dodatočnej colnej kontroly a následného doúčtovania cla a iných platieb. Je to reakcia na zistené prípady dovozu tovaru cez krajiny EAEU s výrazne podhodnotenou colnou hodnotou, ktorý znižuje príjmy do federálneho rozpočtu. Ako príklad úrady uviedli dovoz elektrických áut cez Kirgizsko.

rusko Čítajte viac V Lotyšsku začnú konfiškovať autá s ruskými ŠPZ

Ide o jeden z najpopulárnejších dovozných systémov s „úsporami“ na clách. Čínske autá vrátane elektromobilov sa aktívne dodávajú cez Kirgizsko za znížené ceny, uvádzajú experti z Ruskej asociácie predajcov áut. Podľa odhadov dovozcov sa v roku 2023 minimálne polovica áut dovezie do Kirgizska za colnú hodnotu zníženú o 30 až 40 % a potom sú takmer všetky tieto vozidlá presmerované do Ruska. Dovážať autá z Kirgizska je však výhodné nielen pre lojálny postoj colníkov k deklarovanej hodnote, ale aj pre tarifné výhody.

Kaluga - západné autá na parkoviskách Čítajte viac Vracajú sa západné značky do Ruska okľukou? Na parkoviskách v Kaluge stoja tisíce Peugeotov, VW či Audi

V Kirgizsku sa pri colnom odbavení elektrických vozidiel neplatí DPH, čo umožňuje ušetriť ďalších 20 % nákladov. Pri dovoze drahých elektromobilov, napríklad teraz najpredávanejšieho modelu v Rusku, čínskeho Zeekr 001, ktorý vo svojej domovine stojí asi 40 800 eur, je možné ušetriť až 6 100 eur. V Bielorusku tiež neplatí DPH na elektromobily, no prepravovať čínske autá cez túto krajinu je menej výhodné. Veľmi populárna je však iná schéma dovozu. Veľké rodiny a zdravotne postihnutí ľudia majú totiž právo precliť auto s polovičnou výškou cla.

Rusko - servis áut Čítajte viac Rusi čakajú na opravy čínskych áut celé mesiace. Chýbajú diely

Výsledkom bolo, že v roku 2023 sa Kirgizsko vypracovalo na druhé miesto v dodávkach nových osobných automobilov do Ruska. Podľa agentúry Autostat mali v decembri dovozy z Kirgizska takmer 18 % podiel na 78 000 dovezených autách. V dovoze ojazdených áut bolo Kirgizsko na tretej priečke (4 % z 23 000 áut). Bielorusko zas obsadilo štvrté miesto v dovoze nových áut (1,7 %), ale druhé miesto v dovoze ojazdených áut – v decembri ním prešlo takmer 15 % takýchto vozidiel. Od 1. apríla by s tým mal byť koniec.

Kyjev - zničené predajne áut Čítajte viac Ruské rakety zničili predajne áut v Kyjeve. Bojí sa Putin nových Citroënov?

Napríklad Bielorusko na návrh Ruska zaviaže dovozcov k tomu, že ak dovezú nové auto do Bieloruska, nesmú ho rok predať či vyviezť. „Tak či onak je jasné, že ruské úrady zatvárajú poslednú príležitosť kúpiť si auto lacnejšie, ako sa to dá urobiť v rámci krajiny. Už vlani v novembri Rusko zmenilo pravidlá pre výpočet cla na autá z EAEU, v dôsledku čoho jednotlivci prakticky stratili možnosť dovážať autá na osobné použitie z Kirgizska a Arménska za zvýhodnené sadzby a sú nútení zaplatiť plnú sadzbu. Priemerná cena nového auta v Rusku sa v súčasnosti blíži k trom miliónom rubľov, čo 30 560 eur. Od apríla to bude ešte viac.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dovoz áut
Články podľa značiek