Fiat vyvíja nový motor 1,5 FireFly. Ponúkne až 205 kW!

Fiat na spaľovacie motory nezanevrel. Vyvíja ich vlajkovú loď – 4-valec s objemom 1,5 litra. Zamieri aj do Alfy Romeo. Elektrifikácii sa však nevyhne.

24.08.2021 12:00
debata
Nový celohliníkový 4-valec 1,5 FireFly... Foto: Fiat
Fiat - motor 1,5 FireFly Turbo 2022 Nový celohliníkový 4-valec 1,5 FireFly kombinuje preplňovanie s elektrohydraulickým systémom ovládania ventilov MultiAir. Pripravený je aj pre kombináciu s mild-hybridnou a plug-in hybridnou technológiou.

Kariéra nových celohliníkových motorov FireFly odštartovala už v roku 2016 v Brazílii. Najprv sa predstavil atmosférický 3-valec 1,0 FireFly a následne jeho 4-valcová verzia 1,3 FireFly. Zaujali vtedy najmä použitím klasickej dvojventilovej techniky, ktorá im ponúkla vysoký krútiaci moment v nízkych otáčkach. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Na svete sú už totiž aj ich preplňované 4-ventilové verzie 1,0 FireFly Turbo a 1,3 FireFly Turbo, známe z Fiatu 500X či zo sesterského Jeepu Renegade. A atmosférický 3-valec sa zas objavil v modernizovanom Fiate 500, Pande a Lancii Ypsilon s mild-hybridnou výpomocou.

Fiat 125p Čítajte viac Fiat 125p: Luxusný Fiat z Poľska skončil pred 30 rokmi

Teraz Fiat chystá výkonový vrchol v podobe preplňovaného 4-valca 1,5 FireFly Turbo. Odvodený bude z menšieho agregátu 1,3 FireFly , a to zväčšením zdvihu. Tak ako on dostane do vienka štyri ventily na valec, ale len jeden vačkový hriadeľ. Dôvodom je, že o ovládanie sacích ventilov sa stará revolučný elektrohydraulický systém MultiAir tretej generácie. Ten dokáže meniť nielen čas otvárania a zatvárania ventilov, ale aj ich zdvih. To prináša mimoriadnu efektivitu. Ale aj tak sa nový agregát nevyhne elektrifikácii. Počíta sa s ním v mild-hybridných aj plug-in hybridných sústavách.

7100987 Čítajte viac Abarth F595: Nová ‘limitka’ oslavuje monopost Formula Italia

Podľa neoficiálnych informácií by mal mať mild-hybrid výkon maximálne 140 kW. Plug-in hybrid však ponúkne spolu s elektromotorom až 206 kW. Takže neprekvapí, že s novinkou ráta Fiat nielen vo Fiate Tipo, 500X či Jeepe Renegade a Compass, ale aj v dlhoočakávanom SUV Alfa Romeo Tonale. Premiéru by mal mať motor v roku 2022. Uvidíme, dokedy vydrží, pretože vytvorenie megakoncernu Stellantis prináša aj rozsiahlu unifikáciu techniky, zvlášť adopciu tej francúzskej (PSA) pod kapotu talianskych a amerických modelov. Na druhej strane by výhody motora 1,5 FireFly, mohli využiť aj Francúzi. Najmä vďaka systému MultiAir, teda technológii, ktorú Peugeot, Citroën, DS či Opel nemajú.

Fiat Centoventi Concept - 2019 Čítajte viac Fiat: Aj Taliani to ‘zabalia‘ s benzínom. Už do roku 2030!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motor #Fiat #Firefly
Články podľa značiek