Audi Grandsphere: Elektrický sedan budúcnosti dostal obrie batérie

Budúci konkurent Mercedesu-Benzu EQS má na jedno nabitie absolvovať až 750 km. Dizajnom očarí a štvorčlennú posádku bude rozmaznávať v štýle „first class“.

07.09.2021 10:00
debata (6)
Audi Sphere demonštruje blízku víziu luxusnej... Foto: Audi
Audi Grandsphere Concept - 2021 Audi Sphere demonštruje blízku víziu luxusnej vlajkovej lode z Ingolstadtu. Bude čisto elektrická a, samozrejme, autonómna.

Audi zastaví predaj „fosílnych“ áut v Európe v roku 2033 a od roku 2026 neuvedie žiaden nový model so spaľovacím motorom. Zato budú rýchlym tempom pribúdať elektromobily. Súčasný e-tron, e-tron GT a Q4 e-tron sú len začiatkom jeho elektrickej ofenzívy. Budúcnosť bude patriť oveľa ambicióznejším batériovým modelom, postaveným na úplne nových platformách. Predstavu o nich demonštruje Ingolstadt trojicou konceptov Skysphere, Grandsphere a Urbansphere. Na autosalóne v Mníchove ukázal tú najväčšiu a najluxusnejšiu. Audi Grandsphere je totiž víziou elektrickej limuzíny, ktorá by mohla vstúpiť do boja s Mercedesom-Benzom EQS.

Na dĺžku má Grandsphere 5 350 mm, čo je viac... Foto: Audi
Audi Grandsphere Concept - 2021 Na dĺžku má Grandsphere 5 350 mm, čo je viac ako predĺžená verzia Audi A8. Prekonáva ju aj rázvorom 3 190 mm a kolesami s priemerom 23 palcov.

Rozmermi na to má. Na dĺžku má Grandsphere 5 350 mm , na šírku 2 000 a na výšku 1 390 mm. Úctyhodný je aj rázvor náprav s hodnotou 3 190 mm. Dizajnom však pripomína skôr 4-dverové kupé ako klasickú limuzínu. Týmito hodnotami prekonáva aj súčasnú predĺženú vlajkovú loď A8 L. Šokujú aj obrovské 23-palcové disky kolies inšpirované úžasným konceptom Audi Avus z deväťdesiatych rokov. Prednej časti dominuje 6-uholníková maska „single frame“ a úzke svetlá, ktorých denné diódy odkazujú na logo Audi. Kleajúca strecha končí efektným spolerom, pod ktorým sa nachádza úzke zadné okno. Aerodynamika bola nepochybne kľúčová, ale automobilka sa o nej nezmieňuje. Oveľa viac informácií venuje interiéru.

Napriek luxusnému charakteru pripomínajú... Foto: Audi
Audi Grandsphere Concept - 2021 Napriek luxusnému charakteru pripomínajú fluidné tvary Grandsphere skôr 4-dverové GT ako klasickú limuzínu typu Audi A8.
Audi RS 3 - rekord na Nürburgringu 2021 Čítajte viac Audi RS3: Ingolstadtský ‘rýchlik‘ má rekord na Nürburgringu. Ale s výhodou

Audi totiž tvrdí, že Grandsphere navrhovalo zvnútra von. Najprv interiér a až potom exteriérové línie. Možno očakávať, že kabína ponúkne ten najvyšší možný luxus. Začína sa to už ľahkým prístupom cez dva páry dverí, pričom tie zadné sa otvárajú protismerne. A to automaticky, hneď po tom, čo Grandsphere identifikuje cestujúcich podľa chôdze. Vstupný otvor nelimitujú ani stredové stĺpiky. Grandsphere ich jednoducho nemá. Obrovský interiér je určený štyrom cestujúcim a je pripravený pre autonómne riadenie na úrovni SAE 4, čo znamená úplnú kontrolu autopilota nad vozidlom. Riadiace prvky ako volant a pedále tu síce sú, ale v režime autonómnej jazdy sa skryjú do konštrukcie vozidla.

Do kabíny sa nastupuje ľahko vďaka absencii... Foto: Audi
Audi Grandsphere Concept - 2021 Do kabíny sa nastupuje ľahko vďaka absencii stredového stĺpika. Zaujímavé je, že manažérska zóna sa presunula zozadu dopredu. Umožnilo to autonómne riadenie.
Audi RS3 Sedan - 2021 Čítajte viac Audi RS 3: Ultra hothatch z Ingolstadtu jazdí ako superšport!

Aj preto už Grandsphere nepreferuje zadného cestujúceho, tak ako to býva v manažérskych modeloch. „Prvá trieda“ sa posunula dopredu. Predné sedadlá sú nastaviteľné vo všetkých smeroch a umožňujú relaxačnú polohu so sklopenými operadlami v uhle až 60 stupňov. Medzi nimi sa nachádza chladený bar. Zadná časť kabíny s akousi „sofou“ pripomína skôr bytový interiér. Vrátane vázičky. No najfascinujúcejšia je absencia displejov. Audi hovorí o „digitálnom detoxe“. Nahradili ich projektory, ktoré premietajú všetko potrebné na drevený obklad palubnej dosky. V deaktivovanom stave ich jednoducho nevidieť. Audi sľubuje, že táto technológia umožňuje rovnako kvalitné rozlíšenie a čitateľnosť ako pri štandardných obrazovkách. Samozrejme, nechýba ani head-up displej.

Fascinujúce na Grandsphere sú absentujúce... Foto: Audi
Audi Grandsphere Concept - 2021 Fascinujúce na Grandsphere sú absentujúce displeje. Až na prístrojový panel. Audi hovorí o „digitálnom detoxe“. Nahrádzajú ich projektory premietajúce obraz na drevené obloženie a head-up displej.
Audi - motor 3,0 TDI Čítajte viac Audi: Umieráčik už zvoní. Ingolstadt prezradil posledné auto na benzín

A atmosféru pokoja umocňuje dôkladný výber prírodných a recyklovateľných materiálov. Okrem dreva napríklad aj vlna, koža a kov. Samozrejme, ako každé Audi, má aj Grandsphere rozhranie MMI, to je však tentoraz bezdotykové. Povely sa zadávajú gestami aj hlasom. Umelá inteligencia sa navyše učí a snaží sa predvídať požiadavky vodiča a posádky v kontexte zvyklostí. Grandsphere poháňajú dva elektromotory s celkovým výkonom 530 kW a krútiacim momentom 960 Nm, vďaka čomu šprintuje na stovku pod štyri sekundy. To je veľmi slušný parameter, i keď nie taký zaujímavý ako dojazd. Platforma PPE, vyvinutá pre luxusné elektromobily, je totiž vybavená batériami s kapacitou 120 kWh.

Audi RS Q e-tron Dakar Rally - 2021 Čítajte viac Audi RS Q e-tron: Táto elektrická beštia chce zdolať Dakar! Bez benzínu to ale nevie To znamená, že na jedno nabitie dokáže Grandsphere absolvovať 750 km. A keďže má 800 V elektrickú architektúru, podporuje nabíjanie s výkonom 270 kW. V praxi to znamená, že z 5 na 80 % sa akumulátory nabijú za 25 minút. Na predĺženie dojazdu o 300 km bude stačiť len 10 minút. To sú už časy blížiace sa času bežných zastávok na čerpacích staniciach. Podvozok rozmaznáva posádku vzduchovým odpružením, zmenou svetlej výšky a redukciou náklonov v zákrutách. Všetky kolesá využívajú 5-prevkové nezávislé zavesenie. Ovládateľnosť obrovského elektromobilu zlepšuje riadenie zadnej nápravy. Audi Sphere absolvuje svetový debut na festivale mobility IAA v Mníchove.
Audi Grandsphere Concept - 2021
Audi Grandsphere Concept - 2021
+17Audi Grandsphere Concept - 2021
Audi Grandsphere Concept - 2021
Audi Grandsphere Concept - 2021
+6Audi Grandsphere Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Concept #koncept #autosalón Mníchov #Audi Grandsphere
Články podľa značiek