Dodge Challenger: Tak predsa, americká ikona prichádza s plátnom. Trvalo to 50 rokov

Dodge Challenger, najvýkonnejší americký „svalovec“, sa vracia na scénu v otvorenej verzii po viac ako polstoročí. O výrobu sa však postará externý úpravca.

18.08.2022 10:00
debata
O prestavbu Challengeru na kabriolet sa postará... Foto: Dodge
Dodge Challenger Convertible - 2022 O prestavbu Challengeru na kabriolet sa postará floridská spoločnosť Drop Top Custom. Všetko sa ale deje pod patronátom Dodge, vrátane trojročnej záruky.

Dodge Challenger je podobnou ikonou ako Ford Mustang či Chevrolet Camaro. Na rozdiel od svojich súperov však Dodge akosi zabudol na otvorenú verziu. Cabriolet sa totiž vyrábal v 52-ročnej histórii Challengeru len v modelových rokoch 1970 a 1971. Samozrejme, ako odpoveď na fenomenálny úspech Mustangu. Lenže potom sa po kabriolete doslova zľahla zem. Z druhej generácie otvorená verzia nikdy nevznikla a zdalo sa, že sa tak stane aj s tou treťou, ktorá je na trhu od roku 2008, teda neskutočných 14 rokov. Lenže zázraky sa predsa len dejú.

IIHS - Ford Mustang Čítajte viac IIHS: Americké 'Pony Cars' sú rýchle, ale nie príliš bezpečné

Na trojdňovom zraze M1 Concourse v Michigane sa ako blesk z jasného neba ukázal Challenger Convertible. Americká značka vypočula dlhoročné volanie zákazníkov, no aby sa vyhla nákladnej produkcii kabrioletu na vlastných linkách, prenechala túto úlohu spoločnosti Drop Top Custom, ktorá má s konverziou už 46-ročné skúsenosti. Challenger sa tak dostal do tých správnych rúk. Úprava bude dostupná pre modelové roky 2022 a 2023, a to vo verziách Dodge Challenger R/T, Scat Pack 392 a všetky SRT. To všetko pod ochranou značky Dodge.

Elektricky ovládaná  plátenná strecha má... Foto: Dodge
Dodge Challenger Convertible - 2022 Elektricky ovládaná plátenná strecha má vnútorné čalúnenie aj vyhrievané zadné okno.

Spoločnosť sídliaca na Floride bude síce realizovať samotnú prestavbu, ale zákazníci budú komunikovať priamo s predajcami Dodge, kde si môžu auto objednať a kde si ho aj vyzdvihnú. Poc hopiteľne aj so zárukou. Na výber budú mať široké spektrum lakov a čalúnení, napríklad exkluzívnou kožou Katzkin. Keďže výroba bude prebiehať ručne, môže Drop Top Custom splniť množstvo individuálnych požiadaviek. Cena úpravy však nie je zanedbateľná. Floridská firma si svoju prácu cení na 25 999 dolárov, čo je 25 662 eur.A k nej si pripočítajte cenu samotného Challengera.

Chevrolet Camaro ZL1 - 2016 Čítajte viac Chevrolet Camaro ZL1: Nový vrchol má 640 k a 10-stupňový automat! Za túto sumu dostanete elektricky ovládanú plátennú strechu s vnútorným čalúnením a vyhrievaným zadným oknom. Sofistikovanosť konštrukcie dokladuje fakt, že aj so stiahnutou strechou si Challenger zachoval 80 % pôvodného batožinového priestoru. O tuhosť karosérie sa zas starajú dodatočné výstuhy skeletu. Pripomeňme, že Challenger je dostupný s motormi 3,6 Pentastra V6, 5,7 V8 Hemi a 6,2 V8 Hemi. Výkony sa pohybujú od 217 až po šialených 527 kW vo verzii Hellcat. Challenger je zároveň jediným muscle car-om s možnosťou pohonu oboch náprav.
Dodge Challenger Convertible - 2022
Dodge Challenger Convertible - 2022
+2Dodge Challenger Convertible - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kabriolet #Dodge #Dodge Challenger
Články podľa značiek