Lucid Air Sapphire: 'Kladivo' na Teslu Plaid má tri motory a šialených 1 200 koní

Vlani konečne spoločnosť Lucid spustila výrobu úžasného elektrického sedanu Air. A po verziách Dream Edition Performance a GT Performance predstavuje tú vrcholovú. Ide o najvýkonnejší sériový sedan bez ohľadu na druh pohonu. Šprint na stovku zvládne pod dve sekundy!

24.08.2022 09:00
debata (1)
Najvýkonnejšia verzia sedanu Lucid Air Sapphire... Foto: Lucid
Lucid Air Sapphire - 2022 Najvýkonnejšia verzia sedanu Lucid Air Sapphire má špecifický modrý lak Sapphire Blue a „zlovestný“ paket Stealth Look s matnými prvkami.

Lucid Air je čiernou morou Tesly. Americký startup už totiž dokázal vlani, štyri roky po predstavení, priviesť na linky skutočného rivala Tesly S. Odvtedy predstavil viaceré verzie orientované na výkon. Napríklad Dream Edition Performance, ktorej dva elektromotory produkujú 1 111 koní a GT Performance s výkonom 1 050 koní. Ak si ale myslíte, že toto je vrchol ponuky, ste na omyle. Lucid už dávnejšie sľúbil, že z Lucid Air mieni urobiť najvýkonnejší sériový sedan planéty bez ohľadu na druh pohonu, čím by deklasoval aj Teslu S Plaid. A ten sa teraz predstavuje. Novinka má názov Sapphire a bude prvou vysokovýkonnou verziu Lucidu. Toto označenie by sa malo totiž neskôr objaviť aj na ďalších vrcholových derivátoch automobilky. V čom je trik?

Trojmotorová sústava produkuje  neuveriteľných... Foto: Lucid
Lucid Air Sapphire - 2022 Trojmotorová sústava produkuje neuveriteľných 895 kW. Dva elektromotory sú vzadu a jeden vpredu, podobne ako na Tesle S Plaid.
6543291 Čítajte viac Lucid Air: Elektrický supersedan vyráža dych. Prekoná Teslu aj Porsche

Lucid Air Sapphire je vybavený trojicou elektromotorov – jedným na prednej a dvoma na zadnej náprave. Tie dodajú až 1 200 koní, teda neskutočných 895 kW. Táto porcia energie umožňuje vystreliť luxusný sedan na 60 míľ za hodinu ( 0 – 97 km/h) pod dve sekundy. Len štyri sekundy mu budú stačiť na rýchlosť 100 míľ za hodinu (161 km/h) a štvrť míle má zvládnuť za menej ako deväť sekúnd. Tým má Lucid Air Zaphire nechať za sebou aj trojmotorovú Teslu S Plaid s výkonom 1 020 koní (761 kW). Zatiaľ ale nepoznáme maximálnu rýchlosť. Aby bola nová verzia schopná takej to dynamiky a to bez obmedzenia počtu zrýchlení, majú motory chladený stator a tie zadné aj nový výmenník tepla pre zvýšený prietok chladiacej kvapaliny.

Verzia Sapphire ponúka vďaka aerodynamickým... Foto: Lucid
Lucid Air Sapphire - 2022 Verzia Sapphire ponúka vďaka aerodynamickým zmenám vyšší prítlak. Na ceste ju držia aj širšie pneumatiky Michelin PS4S.
Rimac Nevera - 2021 Čítajte viac Rimac Nevera: Chorvátska ‘búrka‘ má 1,4 MW! Chiron poráža na plnej čiare

Adrenalínovú dynamiku sprevádzajú ďalšie úpravy, ktoré kvalifikujú Lucid Air Zaphire aj na jazdu po okruhu. Sapphire má tuhšie predné aj zadné pružiny, odlišné nastavenie tlmičov či špecificky naladenú kontrolu trakcie. Štandardom sú keramické brzdy, športové riadenie a širšie pneumatiky Michelin PS4S s profilom 265/35 R20 na predných a 296/30 R21 na zadných kolesách. Výhodou trojmotorovej sústavy má byť vektorovanie krútiaceho momentu medzi zadnými kolesami, čo prispeje k vyššej stabilite v zákrutách. Zmeny neobišli ani aerodynamiku. Prúdenie vzduchu je výsledkom snahy dosiahnuť rovnováhou medzi potrebným prítlakom a nízkym odporom vzduchu.

V kabíne upozorňuje Sapphire na extrémny výkon... Foto: Lucid
Lucid Air Sapphire - 2022 V kabíne upozorňuje Sapphire na extrémny výkon športovými sedadlami a špecifickou grafikou displejov.
Porsche Taycan Turbo S - rekordná jazda na Nurburgringu 2022 Čítajte viac Porsche Taycan má späť rekord na Nürburgringu. 'Ukradlo' ho Tesle S

Táto elektrická beštia bude na seba upozorňovať novým odtieňom laku karosérie Sapphire Blue a nedávno predstaveným paketom Stealth Look, ktorý dodá exteriéru „zlovestný“ charakter. V kabíne sa objavia športové sedadlá nastaviteľné v osemnástich smeroch potiahnuté čiernou Alcantarou s kontrastným prešívaním Sapphire Blue. Lucid sľubuje, že aj keď sú sedadlá navrhnuté pre temperamentnú jazdu, stále poskytnú dostatočný komfort. Nevzdali sa ani ventilácie či masážnej funkcie. Na opierkach hláv nechýba detail v podobe siluety medveďa. Palubná doska a dvere sú zdobené dyhou z tmavého dreva Mojave, zatiaľ čo volant a vnútorné čalúnenie strechy Glass Canopy sú zdobené čiernou Alcantarou.

Lucid Air Sapphire - 2022
Lucid Air Sapphire - 2022
+23Lucid Air Sapphire - 2022

Nový Lucid Air Sapphire sa predstavil v rodnej Kalifornii na prestížnej akcii Monterey Car Week. Americká automobilka z neho vyrobí limitovaný počet kusov, no zatiaľ neprezradila o akú veľkú sériu pôjde. V každom prípade bude poriadne drahým elektromobilom, ak nie vôbec najdrahším, pretože každý exemplár si bude Lucid ceniť na 249 000 dolárov, čo je 248 980 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Lucid Air #Lucid
Články podľa značiek